Езерото Хилиър

10.01.2014
Езерото Хилиър

Австралия, която е рай за любителите на екзотичната природа, наистина има с какво да се похвали. Наред с причудливи скални образувания като клисурите Хамърсли, Еърс Рок, необятната пустиня Пинакълс, тайнственият кратер Гос Блаф и планините Бангъл Бангъл, тя е успяла да съхрани в себе си и едно наистина удивително езеро, което е познато на малцина.

Странното при него е необичайния му пастелнорозов цвят, който му придава тайнственост и мистериозност. Това езеро е известно като Хелиър (Lake Hillier) и се намира на остров Милър, който макар и най-големият от архипелага Решерш, продължава и до днес да е необезпокояван от хората.

Остров Милър заема териториите в близост до южните брегове на Западна Австралия. Въпреки че тази държава е известна по света със своите многобройни розови езера, езерото Хилиър е най-загадъчно, тъй като до сега причината за розовия му цвят е неизвестна. Още през 1950 г., когато то вече е привличало погледите на мнозина туристи в страната, екип от изследователи се заема със задачата да разбере каква е причината за розовия му цвят.

Те силно се надявали това да се дължи на разпространението на особения вид водорасли, известни като Dunaliella salina, които се срещат доста често в останалите розови езера на Австралия и образуват пигмент, който заради червения цвят прави водите им да изглеждат розови. Наистина изумителен бил фактът, че наличие на Dunaliella salina така и не се потвърждава.

За първи път в историята езерото Хилиър се споменава през 1802 г., когато британски учени посещават острова. Те се натъкват на неописуемата гледка, която отделяла езерото от гъстите гори, обрасли по Мидъл. По-късно, през първата половина на 19 в., островът е бил заселен от ловци на китове и тюлени, а в началото на 20 в. за кратко е използван като база за добив на сол. Оттогава до днес той освен, че е напълно обезлюден е на практика напълно откъснат от света. На него идват само туристи и то изключително рядко, поради което природата му е успяла напълно да се съхрани.

Самото езеро е с диаметър от 600 м, има висока соленост и е доста плитко, което го превръща в прекрасен басейн за плуване. В него трудно може да потъне човек, но поради странния му цвят са малцина тези, решили да се потопят във водите му. Повечето туристи просто събират в шишета розовата вода, за да покажат на близките си уникалния ѝ цвят.

Тъй като водите на езерото не винаги изглеждат розови и често променят цвета си в традиционното синьо-зеленикаво, местните жители считат, че ако Хилиър загуби розовия си цвят за повече от две години, предстои някаква ужасна катастрофа за човечеството.

Днес съществуват няколко теории за ослепително розовия цвят на езерото Хилиър, но никоя от тях не е потвърдена. Според някои учени причина за интересния цвят е комбинацията от морска сол и високите нива на сода бикарбонат. Според други изследователи това се дължи на червеникавите халофилни бактерии, намерени в езерото. Без значение каква е причината за розовия цвят на Хилиър, то си остава един от природните феномени по света.

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати