Езерото Ретба

Езерото Ретба

В Сенегал - африканската държава, известна като Страната на клонестия боабаб, повечето туристи идват да се запознаят с дивата природа и със сенегалската столица Дакар. Само на около 20 км. в северна посока от нея ще можете да се натъкнете на един наистина причудлив природен феномен. Повечето посетители на тази страна изучават предварително планираните екскурзии на местните фирми и често за тях остава неоткрито розовото езеро Ретба или Лак Роус, както го наричат местните, което се намира само на хвърлей разстояние от Дакар. Всеки, който е стигнал до него, обаче, никога не забравя необичайния му розов цвят, който изглежда направо абсурден насред пясъчните дюни около него.

Истината е, че езерото Ретба няма толкова наситения розов цвят като Австралийските розови езера и са малцина онези, които успяват да го зърнат в неговия розов цвят. По своята същност то обаче е забележително. В зависимост от сезона и от времето Ретба често променя цвета си от тъмно лилаво до розово, а има дни, през които дори изглежда като всяко друго езеро по света. Причина за промяната на цвета му са халофилните бактерии, виреещи в повечето розови езера по света, които имат червен оттенък и придават различен нюанс на водите на Ретба.

По думите на Майкъл Дансън от Университета в Бат "ягодовият цвят е продукт на организма Dunaliella Salina. Той произвежда червен пигмент, който поглъща и използва енергията на слънчевата светлина, като по време на този процес насища водата с розов цвят". Тези бактерии се срещат в почти всички розови езера по света и виреят главно по средата им, поради което розовия им оттенък се забелязва чак до бреговете.

Езерото Ретба, което заема площ от около 3 кв. км. се използва от местното население главно за съхранението на риба. Причина за това е относително високата му концентрация на сол, достигаща около 40 %. Казано иначе - на всеки литър вода се падат около 380 гр. сол.

Сенегалците влизат с лодки в Ретба и се заемат с извличането на сол от дъното му, което е традиция започнала от 70-те години на миналия век. Хората, занимаващи се с тази дейност, работят по не повече от 7 часа на ден, тъй като високата соленост уврежда кожата им. Намазват се с масло от ший, за да могат да се предпазят, но това не винаги се оказва успешно.

Езеро Ретба

Друг интересен факт, свързан с Ретба, който освен това му придава и голяма популярност, е че то служи за крайна точка на световноизвестното състезание с коли- рали Дакар.

Езерото Ретба, чието име в превод означава Розово, е и прекрасен вариант за тези от Вас, които не могат да плуват. Солеността му често е сравнявана с тази в Мъртво море и в него наистина е почти невъзможно да потънеш. Освен това е и доста плитко, като само на най-дълбоките му части водата стига до три метра. Ентусиастите, които влизат в него не са малко, но е нужно да се запомни единствено факта, че не е добре да "плавате" във водите му прекалено дълго. Въпреки очарованието от това занимание, солта оказва доста негативен ефект върху човешката кожа и я изсушава.

Можете да посетите Ретба по всяко време на годината, но най-красив и наситен розов цвят то придобива по време на сухия сезон. Като цяло за Сенегал за най-благоприятни се считат месеците от декемрви до май.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати