Фаюм

16.01.2014
Фаюм, Египет

Само на около час и половина път с кола от Кайро се намира Фаюм (Fayum), най-големият оазис на Египет и най-предпочитаното от столичани място за отдих. Тук сред зеленината и спокойствието на града, който всъщност се състои от няколко селища, те успяват да се откъснат от забързаното ежедневие на Кайро. Истинската цел обаче е езерото Карун, което някога е било свързано със система от канали с Нил. За това се погрижва Аменемхат Трети, фараон на дванадесетата династия.

По-късно фараоните са използвали езерото, за да могат да се разхладят през горещите летни дни, когато температурите често надвишават 40 градуса по Целзий. Макар да не е подходящо за плуване, пръскайки телата си със студената му вода е облекчавало осезаемо понасянето на жегата от древните египтяни. Днес Карун може да бъде обиколено снякоя от многобройните лодки, плаващи по водите му.

Гърците са познавали това място като Крокодилополис заради често срещаните в езерото страховити твари. Руини от храмове, посветени на крокодилите, могат да бъдат видени в Ком Аусхим, който през 3 в. пр. н. е. е бил известен като Каранис. Той се намира на около 30 км. в северна посока от Фаюм, на улицата, водеща към Кайро. Особено впечатление прави и храма на Птолемеите в Каср Карун, посветен на бога-крокодил Собек. Някои от фундаментите на храмовете, останали за спомен от времето на фараоните, са изложени в намиращия се недалеч музей.

От отдавна край езерото Карун вече не се срещат крокодили, но за сметка на това то е дом на голям брой птици. Сред местните видове могат да се срещнат и много европейски мигриращи пернати.

Древните египтяни са имали много силно изразено осъзнаване за птичия свят, което личи от фреските по гробниците. Важен дом за птиците е и изкуствено създадения басейн Вади Раян, разположен на около 45 км. от Фаюм. Той е създаден след прокопаването на канали от оазиса към пустинята и се е превърнал както в идеален дом за много птици, така и в предпочитано място за пикник.

Сред намиращите се наблизо пирамиди две заслужават особено внимание. Това са пирамидата Хавара и пирамидата Мейдум. Първата датира от времето на 12-тата династия и е част от огромна гробница, от която за съжаление не е останало много. Втората е от времето на 4-тата династия и е планирана като стъпаловидна.

По-късно нивата обаче са се запълнили, а довършителните дейности по нея и неточно изчислените материали са довели до разрушаване на върха ѝ. Пирамидата Хавара се намира на около 10 км. в югоизточна посока от Фаюм, а пирамидата Мейдум на около 30 км. в североизточна посока.

Оазисът Фаюм е особено известен заради намерените в него погребални портрети, които са популярни по цял свят. Някои от тях, особено тези, изобразяващи лица с големи втренчени очи, датират още от гръко-римското време. Това, което е интересно е, че изображенията са правени върху дърво, докато хората са били още живи. След смъртта им, портретите са се поставяли върху мумифицираните трупове. По-голяма част от тези уникални погребални портрети можете да видите в Египетски музей в Кайро.

Можете да посетите оживения оазис Фаюм по всяко време на годината, но за предпочитане е да избирате месеците от декември до март.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати