Амарна

Амарна, Египет

На брега на река Нил в продължение на хилядолетия се е оформила една уникална развита култура, чиито постройки и митове и до днес вълнуват умовете ни. От векове Египет се е превърнала в една от най-желаните туристически дестинации, които поразяват своите гости с невероятните си храмове, дворци и гробници, изградени още по времето на фараоните.

Останки от стария град, известен като Ахетатон, който е построен от фараон Ехнатон (Аменхотеп Четвърти), могат да бъдат намерени под днешния град Амарна (Amarna). Някога това място, се е простирало от север на запад над 15 км. и е притежавало величествени храмове и дворци. Днес Амарна е Град на призраци, в който обаче все още може да се улови необяснимата романтична магия на миналото.

През 14 в. пр.н.е. Аменхотеп Четвърти прекратява политеистичното почитане на боговете и провъзгласява Атон, Богът на Слънцето, за Върховен и единствено бог. Аменхотеп променя името му на Акенатен и в негова чест построява град, който да бъде най-красивият надлъж и на шир. В продължение на 14 години градът, който получава името Ахетатон, което в превод ознаава Хоризонта на Атон, е столица на Египет. След смъртта на Аменхотеп и поемането на властта от Тутанкамон, за столица отново е провъзгласена Тива. Култът към Атон е премахнат и по-късно, по заповед на фараона Хоремхеб, градът е разрушен.

Днес руините и останките от някогашните внушителни постройки се намират разпръснати насред пустинята, която на запад достига река Нил. На юг някога се е намирал величествения храм на Атон, от който днес е останала само масивната гробница. За разлика от традиционните египетски храмове, затъмнените помещения на олтара позволяват проникването на светлина само при положение, че храмът е без покрив.

Предполага се, че това се дължи най-вече на факта, че е посветен на Атон - Богът на слънцето. В южната част храмът е реставриран, а малко по-нататък могат да се видят и останките на два двореца. По-добре съхранени са руините от Северния палат на Нефертити. Запазили са се дори и останки от мозайки, намиращи се на пода на лятната резиденция.

За основна атракция на Амарна се считат скалните гробове, разположени в другата част на града. В северната част се намира гроба на Хуя, Пазителката на императорския харем, най-красивата. По стените на гроба са показани сцени от живота на императорите. Изобразена е императорката, която вечеря заедно със сина и семейството си.

В богато украсената гробница на Мери-Ре е изобразен Ехнатон. Впечатление прави и издълбаната в камъка картина на града, защото от тази рисунка може да се добие представа как е изглеждал Амарна по време на своя разцвет.

Южните гробници, които за съжаление не са отворени за посетители, са не по-малко впечатляващи. Гробницата на Ай, един от везирите на Ехнатон, се счита за най-красивата в Амарна.

Можете да посетите Амарна по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от декември до март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати