Пном Пен

20.01.2014
Пном Пен

Макар и да не е класическа туристическа дестинация, Камбоджа разполага с множество забележителности, с които се гордее. Дългите войни, продължили три десетилетия, са изсмукали силите на тази държава, която е сред най-слабо развитите в света. Политическите дрязги и икономическото положение на Камбоджа определено не са в полза на туристическия сектор.

Въпреки това, наред със световно известния храмов комплекс Анкор Ват, правителството на тази азиатска страна се стреми да превърне и други региони в желана туристическа цел. Пном Пен (Phnom Penh), столицата на Камбоджа, е истински пример за това. За мнозина този град изглежда предимно хаотичен, мръсен и непривлекателен, но наред с това излъчва и една особена и рядко срещана атмосфера, която те кара да се чувстваш като у дома си.

Пном Пен се намира в южната част на страната и представлява политическия, икономически и финансовия център на страната. Тук се намира най-голямото международно пристанище на Камбоджа, известно като Похентонг. От тук тръгват и повечето туристически маршрути, включително и към древния храмов комплекс Анкор Ват.

Като повечето камбоджански градове и името на Пном Пен произлиза от легенда. Според нея жена на име Пен е намерила скрити в дърво будистки статуи. Дървото е плавало спокойно по река Меконг и Пен успяла бързо да го извади. Сега статуите се намират в ступа, издигната на хълм в града, и са сред основните му атракции. На кхмерски хълм е Пном и цялото име на камбоджанската столица в превод означава Хълма на Пен.

Пном Пен е оживен град, в който винаги цари хаос. Многобройни автомобили, рикши, мотори и велосипеди препречват движението и затрудняват придвижването на пешеходците. Тротоарите на практика са неизползваеми и много от тях са превърнати в заведения за бързо хранене и фризьорски салони на открито. За мнозина ще се стори направо отвратителна предлаганата храна по сергиите. Тя включва плъхове, жаби и всякакви насекоми, поднесени с гарнитура от ориз.

Храм в Пном Пен

След като свикнете с цялата бъркотия, така характерна за града, ще откриете че той всъщност има свой собствен чар. Въпреки войните, разрушенията и гоненията в Камбоджа, Пном Пен е успял да съхрани своята непринудена атмосфера. Заради забавеното развитие на страната тук модернизация изобщо не се усеща, поради което столицата е успяла да запази напълно автентичен вид.

За разлика от много азиатски столица, които притежават издигащи се в небесата небостъргачи, шикозни бутици и лъскави офис сгради, Пном Пен изглежда така, както е изглеждал и преди един век. Заради войната и кризите тук не се строи почти нищо ново, а само се реставрира старото. И именно в това се крие чарът на града.

Забележителностите в Пном Пен са много. Обикновено разходките започват с посещение на Кралския дворец, датиращ от средата на 19 в. Тази красива сграда, изградена в кхмерски стил, продължава и днес да е седалище на краля. Забележителни са също така павилионът Чан-Чая, сребърната пагода и тронната зала.

В Националния музей на града можете да видите находки от времето на Анкор и да разберете историята на някогашните династии. Свидетелства за зверствата по времето на камбоджанската диктатура можете да зърнете в музея Тоул Сленг и Чоуенг Ек. И не на последно място си струва да посетите Руския пазар на града, който наред с храмовете и колониалните постройки на Пном Пен, се счита за една от основните му атракции.

Можете да посетите Пном Пен по всяко време на годината, но е препоръчително да изберете по-топлите и сухи месеци от ноември до февруари.

4
Общо гласували: 4
5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати