Вараждин

Вараждин

В северозападна Хърватия се крие един изключително красив град, който неслучайно някога е бил нейна столица. Разположен на река Драва, този прелестен град, известен като Вараждин (Varazdin), се намира на около 80 км. северно от Загреб. Той е административен център на окръг Вараждин и е населяван от около 50 000 души. Популярен е сред туристите заради многобройните си дворци и често е наричан Бароков музей под открито небе.

Вараждин е споменат за първи път в историята през 1181 г. След по-малко от век получава статут на свободен град от крал Андраш Втори, а през 18-ти век, през периода 1756-1776 г. по времето на Мария Тереза, е провъзгласен за столица на Хърватия.

Именно тогава започва изграждането на множество дворци, които са оцелели и до днес и са основна негова атракция. Единствената причина да бъде избрана друга столица е огромният пожар през 1776 г., когато почти целият Вараждин изгаря.

Днес този забележителен хърватски град изумява гостите си с уникалните си сгради и с оригиналното разположение на улиците си. Характерно за него е средновековното му оформление, при което всички улици водят до централния му площад, където се намира величествената сграда на Общината.

Вараждин е известен и като Малката Виена заради многобройните архитектурни паметници, изградени в бароков стил. Разполага с няколко добре запазени дворци, които са отворени за посетители. Особено впечатление прави сградата на кметството, която функционира като такава още от 1523 г. Дори и през лятото стражите, коитъо охраняват постройката, носят своите парадни костюми и огромни шапки от меча кожа.

Сред храмовете интерес представлява катедралата Успение Богородично, датираща от 17 в. и църквата, посветена на Йоан Кръстител, в която се намират изключително ценни стенописи, дело на Иван Рангер.

Замъка Вараждин

Вараждин е и най-старият и най-известният минерален курорт в страната, който има традиции, продължаващи вече 2300 години. Още по времето на римляните са открити топлите минерални извори и много хора са идвали тук, за да се излекуват от различни болести. Термалните извори на Вараджин са богати на калций, натрий и водороден сулфит, което ги превръща в изключително полезни при профилактиката на редица заболявания.

Освен това Вараждин е известен и със своите музикални фестивали. Най-популярна е Вечерта на бароковата музика, която се провежда сред традиционните старинни замъци и църкви. В началото на есента пък се провежда фестивалът Шпанцирфест, за който пристигат множество чужденци от съседните държави. Музикалните фестивали на града са предпочитани от много европейски музиканти, които идват специално за тази цел до града.

Тъй като Вараджин се намира в близост до Хърватско-унгарската граница и на по-малко от 100 км. от границата със Словения, днес той се развива като важен търговски, икономически и транспортен център. Туризмът също играе значима роля за града, който се гордее със своето архитектурно богатство.

Можете да посетите Вараждин по всяко време на годината, но ако искате да разгледате и забележителната му природа, е по-добре да изберете по-топлите летни месеци. Имайте в предвид, че само на около 40 км. от града се намира и красивият нео-готически замък Тракошчан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати