Сием Реап

16.01.2014
Сием Реап

Макар и да не е сред известните туристически дестинации, Камбоджа предлага на своите посетители уникални културни богатства. Сред по-известните ѝ градове спада Сием Реап (Siem Reap), намиращ се в северозападните части на страната. Той е столица на едноименната провинция и със своето население от над 170 000 души е сред големите градове на азиатската държава. Почти всичките му жители са ангажирани в обслужването на туристите, идващи да видят Анкор Ват - символ и душата на Камбоджа.

В продължение на много години Сием Реап е бил в продължение на векове просто едно малко село, но през 19-ти век е обявен за град и от тогава започва да се разраства. Може би най-важният фактор за това са френските изследователи, силно заинтересовани от храмовия комплекс в Анкор, който е най-голямото съкровище на страната и е признат за едно от чудесата на света.

По време на Гражданската война в Камбоджа градът отново е забравен, но след приключването ѝ възвръща своята оживеност. След 90-те години на миналия век туристическата инфраструктура в Сиам Реап значително се подобрява и хора от цял свят започват да отсядат в него, за да могат да посетят Анкор Ват или да се разходят до намиращото се недалеч от града езеро Тонле Сап, което е най-голямото вътрешно езеро в Югоизточна Азия.

Градът е разположен на река Сием Реап и е съставен от множество по-малки селца, разположени по бреговете на реката. В него няма кой знае какви забележителности, но можете да посетите пазара му, на който се продават разнообразни ръчно изработени вещи. Интерес представлява и фабриката за коприна, която е отворена за обществеността. Забележителностите се намират в околностите на Сием Реап.

Сред основните атракции тук са еднодневните излети до Тонле Сап, намиращо се на юг от Сием Реап. Това приказно езеро е много богато на ресурси и осигурява прехраната на много рибарски селища. През по-голяма част от годината бреговете му са наводнени, но когато водата се завърне в коритото си, крайбрежната ивица отново се покрива със зелениа.

Анкор Ват

Поради наводнените му брегове хората са построили къщите си върху високи колове или върху салове, закрепени за дъното на Тонле Сал. Изключително живописни са и малките селца, които се състоят само от къщи - лодки, които се поклащат спокойно над водата.

Безспорно най-голямата забележителност обаче е Анкор Ват, древната столица на Камбоджа. Тя се намира само на около 5 км. от Сием Реап и представлява огромен комплекс от храмове, дворци, язовири и канали за отклоняване на водата. Този величествен град е символизирал космическия ред, при който високоразвитите и йерархично организирани градски общества се отъждествяват с "божественото кралство".

През периода 10- 12 в. Акгкор е бил един от най-големите градове в света, а храмът Ангкор Ват един от най-големите храмове. Построен в чест на индуисткия бог Вишну, той и днес разкрива сиулното индуистко влияние, царящо в Камбоджа.

Можете да посетите Сием Реап по всяко време на годината, но за предпочитане е даизберете месеците в сухия период от ноември до февруари.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати