Барахона

23.01.2014
Барахона

Доминиканската република, която е известна сред туристите с красивата си непокътната природа, е горда и със своя град Барахона (Barahona). Някога имал славно минало, днес той разчита предимно на туризъм за приходите на населението си. И това се оказва съвсем разумно, тъй като може да се похвали с уникални плажове, чисти води, спокойствие и гостоприемност.

Според Доминиканските стандарти Барахона е млад град, основан през 1802 г. от хаитянския генерал Тусен Л' Увертурум. След това бързо се превръща в процъфтяваща империя за производство на захар. Мечтата на генерала да превърне града в едно от най-значимите пристанища в тази част на планетата, се реализира само отчасти.

Днес Барахона извършва значителна част от вноса и износа на селскостопански продукти и се грижи за доставката на сол, дърво и восък, но товарния оборот като цяло е по-малък от половината от силата на оборотния капитал на Доминиканската република.

Влошаването на икономическото развитие на града се дължи главно на нарастването на производството на царевичен сироп в САЩ, което довежда в началото на 70-те години на миналия век до намаляване вноса на захар от Барахона. Оказва се че царевичният сироп много се доближава до вкуса на захарта, но е много по-евтин за производство. В комбинация с постепенния спад в цените на захарта, Барахона губи влиянието си и може само да жадува за отминалите дни.

За да се възстанови от срива на захарната индустрия днес Барахона е вперила очи към развиването на туризма. За щастие, местоположението на града е просто разкошно и предлага всички предпоставки за превръщането му в желана туристическа цел.

Защитените от открито море рифове и плажове около града са прекрасни. Тълпите от хора, които често се виждат в курорти като Плая Дорада или Бока Чика, тук отсъстват, превръщайки Барахона в тихо и спокойно местенце, идеално за отдих и релакс. Още през 17 в. уединените заливчета, като например Нейба, са били любимо място на пиратите. На практика недостъпна по суша, тази земя се превръща в рай и за моряците, които обичали да си отпочинат на територията на днешна Барахона.

Ако искате да се слеете с местното население най-добре е да посетите централния парк. В близост има доста ресторанти, магазини и няколко дискотеки, които предлагат различни забавления. Няма значение по кое време на деня се разхождате из парка, там винаги има групички хора, събрали се да обсъдят последните новини или просто да си поклюкарят.

Бреговете около Барахона са безупречно чисти. На тях се намират няколко прелестни и абсолютно безлюдни плажове, обградени от кичести палми. Ако Ви се разхожда извън града е най-добре да посетите Плая Сан Рафаел. На това вълшебно място малка, но живописна река се влива в морето, а около бреговете ѝ са построени многобройни дървени колиби, в които се предлага прясно сготвена риба.

Какво ще кажете за среща с розови фламинго или неочаквана среща с няколко костенурки? Всичко това можете да видите в лагуната Кабрал, известна със своите тайнствени пещери.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати