Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Египетски музей в Кайро

Египетски музей в Кайро

Египетски музей в Кайро

Египетският музей в Кайро, разположен на северната страна на Мидан Тахрир, е на границата на капацитета си със своите около 120 000 експоната. Който иска обстойно да се занимае с историята на Древен Египет трябва да прекара в него поне два дни. Пред залата, показваща позлатената маска на Тутанкамон често се извиват дълги опашки, поради което е добре да посетите музея малко след 9 часа или в късните следобедни часове.

Всички големи статуи са изложени в предверието на музея. Посреща Ви статуята в седнало положение на Джосер, която е на почти 5000 години. Намеренa е в камерата на полуразрушена пирамида в пустинята Сахара. В близост до нея е изложена статуята на Хефрен, който е седнал на императорския си стол. Известно е, че царете на Старото кралство започват да носят званието фараон (Божествен цар) едва около 1500 г. пр. н. е. В същата зала се вижда и статуята на Ка-Апер, чиито кристални очи изглеждат като истински.

Особено импозантни са големите колкото човешко тяло статуи на Рахотеп и на принцеса Нефертити. В зала 37 на фона на забележителни египетски орнаменти от алабастър са изложени и някои лични притежания на фараоните. Тук ще видите позлатено легло, красиво украсен стол и множество бижута, с които са се накичвали древните египтяни.

Новото царство безспорно е Златният век за Древен Египет. За съжаление най-красивите експонати не се намират в музея в Кайро, а в този в Луксор. В зала 3 са изложени ценни артефакти от Армана, някогашна столица на фараон Ехнатон. Изобразителният стил от Армана се отличава значително с по-облите форми на статуите и продълговатите им лица. Изключение прави незавършеният бюст на Нефертити, който се отличава с изключителна красота.

На входа на залите, водещи към северното и източното крило на втория етаж на Египетски музей са изложени две статуи на Тутанкамон с човешки размери. Някога те са украсявали гробницата на младия фараон и са служели за нейни стражи. Сред над 1700-те обекта в залите, посветени на Тутанкамон, ще се натъкнете на оръжия, мебели и всякакви предмети от ежедневието на фараона. Зад стъклена витрина са изложени т. нар. шабтис, които представляват малки фигурки, сложени в гроба на Тутанкамон, за да му служат в другия живот.

Египетски Музей

До витрината е изложен Лъвския трон, който е кръстен така заради лъвските глави на облегалките за ръцете. Освен изключителното си качество, той е интересен и защото съдържа елементи от културата Амарна и култа към Бога на слънцето, Атон. Името на Тутанкамон, днес най-известният фараон, е резбовано на гърба на Лъвския трон.

Ежедневния живот на обикновените египтяни през 11 в. пр. н. е. е показан в многобройни зали в западните крила. Направена е възстановка на дом с градина, в която има кладенец. Красиво изработените фигури на древните египтяни показват до голяма степен как са изглеждали хората, какво са обличали и с какво с се занимавали.

Особено интересна е залата на кралските мумии, за която трябва да платите допълнителна такса. Тук се намират мумифицираните трупове на Тутомозис Втори, Сетос Първи и Рамзес Втори. Доброто състояние на телата почти ни кара да забравим, че тези личности с умрели преди над 3000 години. Наред с мумиите на хора има и редица мумифицирани животни. Мумифицираните маймуни са служели на Бог Тот, крокодилите на Бог Собек, а котките са считани за превъплъщение на Богинята Бастет.

Можете да посетите Кайро и неговия уникален музей по всяко време на годината. Не е нужно да сте запален почитател на древните светове, за да се омагьосате от средата, в която ще попаднете и да се изненадате каква високо образована култура е населявала някога тези земи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати