Сбогом Париж, здравей Лондон!

17.01.2014

Британската столица безапелационно детронира Париж от първото място в годишната класация за най-посещаваните от туристи градове в света. По данни на Евромонитор Интернешънъл, които изготвят класацията, през 2013 година Лондон е привлякъл малко над 16 милиона чуждестранни туристи.

В миналогодишното издание на туристическата класация столицата на Албиона заемаше второ място с 14 милиона туристи. Първенец за 2012 година стана град Париж, който беше посетен от 15.9 милиона туристи за една календарна година. В челната десетка на класацията за най-посещавани градове намериха място още Банкок, Сингапур, Куала Лумпур, Ню Йорк, Дубай, Истанбул, Хонг Конг и Шанхай.

Лондон

Властите на Лондон отдават рекордния брой туристи на „следолимпийски ефект“. По думите на Кит Молтхаус, който е заместник-кмет на града: „Имиджът на Лондон е променен, благодарение на летните олимпийски игри. Туристите видяха един красив, жив, отворен град, който излиза извън клишетата за кралското семейство и известна марка джин“.

Данните за първите девет месеца на 2013 година показват, че най-голям брой туристи всъщност идват от останалата част на Европа. След тях се намесват американските туристи и посетителите от останалата част на света. Наблюдава се ръст на туристите от Китай, Индия и Близкия изток, но визовата политика на консерваторите във Великобритания спира развитието на точно този сегмент.

Туристите, които са посетили столицата на Великобритания, са оставили в английската икономика внушителните 5 милиарда лири (около 6 милиарда евро), което е с 12 процента повече в сравнение с предходната година.

Дали първото място на Лондон се дължи на летните Олимпийски игри, които се проведоха през 2012 година, или треската около кралското бебе, е трудно да се прецени.

Според анализатори решаващо значение за спечелването на първото място е изиграло и необичайно дългото и топло лято на Албиона, както и знаковите изложби за Помпей и Дейвид Боуи. Факт е, че туристите по цял свят имат нова предпочитана туристическа дестинация и това е Лондон.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати