Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Тонле Сап

Езерото Тонле Сап

Тонле Сап

Камбоджа в продължение на десетилетия е била пренебрегвана като туристическа дестинация, най-вече заради многобройните военни конфликти в страната.

И днес тази държава не е особено подходяща за самостоятелно пътуване заради многобройните опасности, дебнещи наоколо. Относително спокоен обаче е големият ѝ град, Сиен Реап, който напоследък се радва на доста голям интерес.

Основна причина за това са не толкова красивите му сгради и оживения руски пазар, колкото намиращото се наблизо невероятно красиво езеро Тонле Сап (Tonle Sap Lake). В превод от кхмерски - официалният език, който се говори в Камбоджа, името на Тонле Сап означава Голямото езеро. И наистина - това е най-голямото вътрешно езеро в Югоизточна Азия, осигуряващо със своето богатство на ресурси голяма част от прехраната на многобройните рибарски селца, разположени по бреговете му.

Тонле Сап се намира в северозападните части на страната. Гледано от посока северозапад-югоизток, то има продълговата форма. Заема площ от 2500 кв. км, но през периода май и юни, когато дъждовете станат обилни, площта му става около четири пъти по-голяма. Тогава река Меконг е най-пълноводна и водите ѝ започват бързо да пълнят коритото на езерото.

Разхождайки се из красивата и буйна растителност, обрасла по бреговете на Тонле Сап, няма как да не Ви направят впечатление т. нар. "плуващи къщи". Поради честото покачване нивото на езерото тук всички постройки са или изградени върху високи колове, или представляват къщи-лодки, които са закрепени за дъното му. Тук водата определя живота на хората и това веднага се набива на очи. Богатата на риба река Тонле Сап и едноименното езеро са основен източник на тяхното препитание.

Езерото Тонле Сап

Сред многобройните реки и канали, които се виждат от двете страни на езерото, са накацали малки, сгушени селища, в които най-добре ще усетите автентичният начин на живот на камбоджанци. Тъй като в тази азиатска държава обработваемите площи не достигат, се обръща голямо внимание на риболова. Около 1 милион души си изкарват прехраната чрез този занаят, който за разлика от Европа тук не е просто хоби, а начин на изхранване.

По своята същност самият водоем представлява комбинирана система между езеро и река и заради своето екологично разнообразие е включен през 1997 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Без него животът на много камбоджанци би бил немислим, а ролята, която играе в националната икономика, е огромна.

Като туристическа атракция езерото Тонле Сап може да бъде видяно и почувствано във всяко едно от малките селца и порутени дървени колибки-лодки. За туристите са предвидени и специални кейове, на които се предлагат различни топли напитки и местни ястия, приготвени от винаги прясна риба.

Можете да посетите езерото Тонле Сап по всяко време на годината. Като цяло за Камбоджа са препоръчителни месеците от ноември до февруари, когато не вали толкова често, но пък през месец май в столицата се чества денят, в който реката сменя посоката на течението си. Тогава Тонле Сап се изпълва с лодки, украсени с най-различни знаменца и цветя, а Пном Пен става особено живописна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати