Ваденско море

Ваденско море

В югоизточната част на Северно море се намира един друг необичаен воден басейн. Известен е като Ваденско море (Wadden Sea) и е разположен между бреговете на Северозападна континентална Европа и редица фризийски острови. То заема части от Германия, Дания и Холандия и е едно от моретата, чиито брегове са претърпели най-голяма модернизация от човешката ръка.

Облагородено е с многобройни диги и пътища, тъй като се характеризира с чести отливи и приливи. Нивото му на сол във водата е доста висока и въпреки мътния си вид е дом на голямо разнообразие от животни и растения. През 2009 г. Ваденско море, заемащо германските и холандските части, е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радва на голям интерес от страна на гости и туристи от всички краища на света.

Бреговете на морето са особено колоритни по време на отлив. Тогава на мястото, на което допреди няколко часа е имало вода, се оформя обширна ивица земя, заета от тиня. Особено красив пейзаж се оформя на територията на Холандия. Всеки, който е снабден с високи гумени ботуши, може да преодолее лесно разстоянието между отделните острови. Местните жители дори си правят "кални разходки" не за спорта, а защото според тях това е изключително забавно приключение. Този блатен туризъм е известен от десетилетия и бързо набира много привърженици.

Възможностите за отдих на Ваденско море са много. Макар и да не разполага с красива плажна ивица, която да е осеяна с палми, чадъри и шезлонзи, тук особен интерес представляват кокетните селца и хората, които живеят в тях. Те са свикнали с постоянните приливи и отливи и дори могат да Ви разкажат многобройни легенди, свързани с морето и неговите обитатели. Много от жителите се занимават с риболов, а някои от тях дори си изкарват прехраната по този начин.

Селцата, пръснати по бреговете на морето, са много и няма как да се спомене всяко едно от тях. Независимо на чия територия се намирате, интерес представляват както холандските, така и германските и датските селца. Обърнете внимание на относително еднаквата им архитектура, едноетажните къщички, сгушени под масивни островърхи покриви и зелените дворове пред тях.

Ваденско море

Погледнато в цифри Ваденско море заема площ от около 10 000 кв. км., като се простира от Ден Хелдер в Холандия, преминава през по-големите устиета на германските реки и в северната си част завършва в Дания. В него са разположени многобройни острови, които въпреки че се наричат и Ваденски острови, са по-известни като Фризийски.

Може би най-странен вид има морето на територията на Холандия, тъй като тук неестественият кален пейзаж се е оформил най-вече благодарение на мощните приливи и отливи през периода 10-14в.

Ваденско море е дом на голям брой птици, поради което е рай за орнитолозите. Пернатите го използват или за място, на което да отседнат по време на миграцията си или просто като междинна спирка. Впечатляващи са ятата от чайки, чиито крясъци се чуват навсякъде по бреговете на морето.

можете да посетите Ваденско море по всяко време на годината, но все пак избягвайте зимните месеци, тъй като тогава бреговете му могат да са доста ветровити, мразовити и негостоприемни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати