Кведлинбург

31.01.2014
Кведлинбург

Всеки, който планира почивката си в Германия, няма как да не е очарован от град Кведлинбург (Quedlinburg), който се счита за входа към Харц. Този не особено голям град разполага с древна история, многобройни забележителности и всякакви туристически атракции, които да се погрижат за доброто Ви настроение.

Кведлинбург е от сравнително младите германски градове. За първи път е споменат на 22 април 922 г. от Хенри Първи. След смъртта на съпругата си, той основава на това място абатство Шлосберг и прави за първа негова игуменка дъщеря си, Матилда. По-късно Ото Трети поставя основите на нов град северно от манастира. Идеята му е той да служи за снабдяване на необходимите продукти и провизии, с които да се поддържа абатството.

В продължение на 460 години игуменката на манастира се грижи и отговаря за мирното съжителство в новосъздаденото селище. Оказва се обаче, че това девическо абатство е непосилно да защити града в случай на опасност, поради което местните жители започват да искат свободата си.

През 1384 градът се присъединява към общността на градовете от Долна Саксония, а през 1426 г. започва да членува в Ханзата. В знак на извоюваната свобода е издигната статуя на Роланд, която по време на различните битки, водени наблизо, е разрушена и възстановена едва през 1869 г.

Замък Кведлинбург

През 1922 г. Кведлинбург отпразнува своето хилядолетие, въпреки че той получава правата си на град от Ото III през 994. Колкото и да е странно по време на Тридесет годишната война Кведлинбург просперира. Тогава настъпва едно истинско масово строителство. Голяма част от домовете на местните жители са изградени от дърво, като повече от половината са успели да се съхранят до днес.

На северната страна на пазарния площад е кметството, споменато за първи път през 1310. От лявата му страна се издига каменната статуя на Роланд, символизираща желанието на гражданите на Кведлинбург да се подчиняват само на кайзера. С тази статуя днес се асоциира и голяма част от историята на града.

град Кведлинбург

Забележителностите в Кведлингбург са много. Наред с кметството можете да посетите и намиращата се срещу него къща, известна като Груенхаге. Тя е построена през 1701 г. в стила на късния барок и е един вид украшение на пазара. Разположена е на улица Брайте, която е пешеходна и се счита за една от най-красивите в града.

Внимание заслужава църквата Щифтскирхе, построена в романски стил, но претърпяла значителни промени през вековете. В криптата ѝ през 936 г. е погребан крал Хенри. Около 50 години по-късно избухва пожар и старата постройка е напълно разрушена. През 1129 г. крал Лотар открива официално новата църква. Тогава става ясно, че останките от Хенри, които са се намирали в каменен саркофаг, са изчезнали.

През 1937 г. нацистите изгарят олтара и пейките, а по време на Втората Световна война цялостната фасада на църквата е сериозно разрушена. Реставрацията започва през 1945 г. след пристигането на съветската армия.

След като сте разгледали архитектурата и забележителностите на Кведлинбург, можете да се качите на близкия хълм Шлосберг, от който се разкрива изключително красива гледка към града. За да стигнете до мястото, от което обикновено туристите наблюдават удивителния пейзаж, ще се наложи да изкачите 99 стъпала.

Можете да посетите Кведлинбург по всяко време на годината, тъй като е заобиколен от красива природа, която със смяната на сезоните само се преобразява, без да губи и капка от очарованието си.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини