Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Бертоломе

Остров Бертоломе

Остров Бертоломе

Смятани за перлата на Еквадор, островите Галапагос, съвсем откъснати от света, са мечтана туристическа цел за мнозина. Станали известни единствено благодарение на Чарлз Дарвин, те впечатляват своите посетители с безстрашните невероятни животни, които тук се срещат на всяка крачка. Огромни морски костенурки, ушати тюлени, албатроси и фрегати са само част от животинското разнообразие на островите.

Плавайки с лодка из Галапагос лесно ще се пренесете на кораба Бийгъл, с който през 1835 г. Чарлз Дарвин тръгва на пътешествието си, вдъхновило го за теорията на естествения подбор. Още тогава, след публикуването на фундаменталния му труд, Дарвин преобръща представите за историята на човешкия род и хвърля в смут вярващите християни. Именно Галапагос и неговата необичайна фауна карат Дарвин да повярва, че човекът е евоюлирал от по-низшите бозайници и не произхожда от Адам.

Най-посещаемият остров от Галапагос е Бертоломе, често наричан последният рай на земята. Той е част от угаснал вулкан и се характеризира с много необичайни форми на застинала лава. Най-известната сред тях е Пайнакъл Рок, който представлява извисяващ се от брега на океана обелиск.

Остров Бертоломе е рай за любителите на птиците и животните. Тук е едно от малкото места по света, на които ще можете да видите как самецът на птицата фрегат издува гуша до размерите на гигантски ален балон. Прави го, за да покаже колко добър баща е. Най-голямата атракция обаче са безспорно гигантските костенурки, които се разхождат на воля. Всъщност името на островите Галапагос идва от испанската дума галапагос, която в превод означава "костенурка".

Тези, които си падат по страните растения, тук ще могат да видят отблизо лавови кактуси, които успяват да виреят на воля на мъртвата пустош.

Остров Бертоломе е един от най-малките острови на архипелага. Наречен е в чест на лейтенант Дейвид Бертоломю от британския флот, близък приятел на Дарвин. Необитаем е, но в същото време заради необичайно пъстрата си природа е най-посещаваният от туристи.

О-в Бертоломе

Върхов момент в посещението на остров Бертоломе а разходката из по-високите му части. Така ще бъдете възнаградени с изумителната гледка към Пайнакъл Рок, на чиито плажове играят галапагоски пингвини и се търкалят ушати тюлени. Растителността на двата малки залива също е невероятна и наблюдавайки я човек започва да се чуди как е възможно да съществува толкова буйна и живописна флора именно тук, по изгорелите от слънцето дюни.

Може би най-голямото очарование на Бертоломе е че тук няма да срещнете тълпи от туристи. Макар да е най-предпочитаното място от островите Галапагос, той е и най-спокойното.

Можете да отидете на остров Бертоломе по всяко време на годината, но от началото на юни до края на ноември е доста по-прохладно, отколкото през другите месеци. Дори и тогава не забравяйте да си носите шапка с периферия, достатъчно плажно масло и удобни туристически обувки, които да са леки и не толкова дебели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати