Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален музей Барджело

Национален музей Барджело

Национален музей Барджело
Снимка: Gabriel DRG

Построен през 1255 г. за Градската зала на Флоренция, Барджело (National Museum of Bargello) е най-старото оцеляло седалище на правителството в града. През 16 в. сградата е използвана за седалище на полицията и за затвор. Екзекуции са се провеждали в нея до 1786 г.

След усилени реставрации, приключили през 1865 г., дворецът става един от първите национални музеи на Италия. Днес в Барджело се помещава уникална колекция от флорентинска скулптура, със стаи, посветени на работата на Микеланджело, Донатело, Джамболоня и Селини, както и ценните притежания на знатни италиански родове.

Национален музей Барджело е построен като отбранително съоръжение, поради което има вид на крепост. Бързо променя функциите си от дворец и резиденция и става седалище на капитана на полицейската стража, известен като барджело. Оттогава датира и името му. Дълги години е служил и за казарма и затвор. Сред известните личности, намерили смъртта си тук е и Бернардо Барончели.

По време на преврата над Медичите, в който той взема дейно участие, е заловен и обесен от прозореца на Барджело. Висящото му тяло, провесено от прозореца на кулата е трябвало да служи за предупреждение към всички врагове на Медичите. То е изобразено дори от Леонардо да Винчи, а в съвременния свят за него напомня филма "Ханибал", в който една от сцените е вдъхновена именно от убийството на Барончели.

Галерията е на три етажа, като вляво от входа е разположена залата, посветена на Микеланджело. Главно място в нея заема Бакхус, който приковава погледите на посетителите на Барджело. Римският бог на виното със своя малък сатир е първата значима скулптура на Микеланджело. Завършено през 1497 г. това произведение на изкуството спазва класическия стил, но отнесената стойка на пиян човек всъщност осмива древните творби.

Пътят през Национален музей Барджело води до Горната Лоджия, запълнена със статуи на птици от Джамболоня. Тук се намира и стаутята на Меркурий, направена през 1564 г., която показва атлетичен младеж, приговил се да полети. Вдясно се намира Залата на Донатело, в която се намират и орнаменти от проведения конкурс за вратите на Баптистерия. Той се провежда през 1401 г. и победител в него е Лоренцо Гиберти, който показва със своето дело избавлението на Флоренция от чумата.

В този труден конкурс вземат участие водещи фигури в изкуството сред които и Донатело и Брунелеши. Освен герба, предназначен за портата на Баптистерия, впечатление прави и скулптурата на Давид, дело на Донатело от 30-те години на 15 в. Тя се явява първата гола статуя на западните творци след класическия период.

На втория етаж се намира залата на Верокио, която също е от голям интерес. Тук е изложен бюста на Дамата с букета, за която има предположения, че е възможно да е дело на неговия ученик, Леонардо да Винчи. Залата с бронзовите произведения на изкуството и Оръжейната също се намират на втори етаж.

Днес Национален музей Барджело е оценяван като един от най-забележителните паметници на архитектурата и като един от най-значимите музеи на изобразителното изкуство. Можете да го посетите по всяко време на годината, но имайте в предвид, че през юли и август тълпите от туристи могат да бъдат доста изнервящи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати