Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Църквата Санта Кроче във Флоренция

Църквата Санта Кроче във Флоренция

Църквата Санта Кроче във Флоренция

Флоренция, която в продължение на векове е била управлявана от Медичите и за известно време е служила за столица на Република Италия и днес е запазила своето великолепие. Многобройни дворци и крепости, старинни църкви и катедрали и уникални архитектурни шедьоври са причина тя да е сред най-посещаваните градове в Южна Европа. Една от най-големите ѝ забележителности е църквата Санта Кроче (Santa Croce), разположена в източната част на града.

Магнетичната готическа църква Санта Кроче (1294) съдържа гробниците на много известни флорентинци, включително на Микеланджело и на Галилео Галилей. Просторният ѝ интериор е украсен с фрески от Джото и неговия надарен ученик, Тадео Гади. В църквата е вграден класическия купол Капела де`Паци на Брунелеши, шедьовър на ренесансовата архитектура. Изграден е през 1430 г. и е украсен с деликатни сиви камъни. Останалите сгради на монасите, скупчени около манастира, оформят истински музей на религиозното изкуство.

Забележителностите в самата църква са безброй. Тук се намира гробницата на Галилео Галилей, украсена от няколко изящни статуи. Отхвърлен от църквата през 1616 г. заради напредничавите си теории, разтърсили християнския свят, на този велик учен е позволено религиозно погребение едва през 1737 г. Гробницата му е дело на Джулио Фоджини и е увенчана с фигура на учения и алегорически фигури от геометрията и астрономията.

Саркофагът на Микеланджело Буонароти е направен през 1570 г. от Вазари. Прочутата Пиета, която Микеланджело е искал да сложи над гроба си така и не е довършена. Днес гробницата му е украсена с бюста на прочутия скулптор, поет и живописец, а отстрани са застанали три алегорически фигури, занимаващи се с рисуване, архитектура и скулптура.

Данте Алигиери, който умира в Равена през 1321 г. също има гробница тук. Въпреки че властите на Равена се противопоставят прахта му да бъде пренесена във Флоренция, негови почитатели решават да направят възпоменателен кенотаф през 1829 г. в Санта Кроче.

Николо Макиавели, успешен политик и последен републикански канцлер на Флоренция е погребан тук през 1527 г. Паметната му плоча е направена от Иноченцо Спинази.

Гробници и възпоменателни плочи имат още композитора Джоакино Росини, Гулелмо Маркони (лауреат на Нобелова награда 1909 г. за създаването на безжичния телеграф, XIX—XX век), полският композитор Михаил Огински и физикът, лауреат на Нобелова награда през 1938 г, Енрико Ферми.

Както повечето постройки във Флоренция, така и църквата Санта Кроче понася щетите от голямото наводнение през 1966 г., но днес отново блести с целия си блясък и е отворена за посетители. Можете да сте сигурни, че не е нужно да сте вярващи, за да оцените по достойнство многобройните художествени предмети, които приковават погледите на всички посетители на Санта Кроче. Неслучайно църквата е считана за една от най-красивите във Флоренция и дори според някои легенди е основана от самия Свети Франциск от Асизи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
SStan
SStan
12.03.2014 15:39
Невероятен е целия град!Бях лятото в Италия и още съм под въздействие на спомените за тази красива страна!
0
0