Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Село Делчево събира гости отблизо и далеч на Празник на виното

Село Делчево събира гости отблизо и далеч на Празник на виното

MarianeMariane
Джедай
2k
Празник на виното

Гоцеделчевското село Делчево за поредна година ще събере гости от близо и далеч, за да отбележи традиционния празник на виното, който е посветен на Трифон Зарезан. Тази година празненствата ще продължат два дни – жителите и гостите на село Делчево ще празнуват на 15-и и 16-февруари.

Традиционно в селото ще се проведе конкурсът за най-добър винопроизводител, който се очаква с нетърпение от всички. Надпреварата за титлата е особено ожесточена и в никакъв случай не е ограничена само до местните винопроизводители.

През последните години в битката за най-хубав течен еликсир се включват и десетки винопроиздводители от гръцките градове Драма и Халкидики, както и македонски лозари от община Виница, които участват наравно с местните.

Една от най-силните кандидатури за Цар на виното е на холандският предприемач Уилям Ван ден Берг, който е чест гост на Делчево и дори вдигна пет къщи за гости в живописното Гоцеделчевско село.

Вино и мезе

Участниците в конкурса за най-добро вино трябва да предоставят мостри от произведеното от тях вино не по-късно от 13- февруари в кметството на село Делчево. Същинската дегустация и оценяване на вкусовите качества на ароматната напитка са насрочени за 16-и февруари на централния площад в Делчево, където ще се проведе и кулинарна изложба.

Официалната програма на празниците на виното и лозята в село Делчево е насрочена за неделния ден. Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов ще зареже лозята в местността Баира в присъствието на областния управител на град Драма, Гърция и кметовете на още няколко малки гръцки общини.

Празненствата ще продължат с голямо хоро, което по традиция ще се извие на мегдана на селото. За настроението на гостите на прозника ще се погрижат самодейците от фолклорните състави от селата Ляски, Абланица, Бразница, и Мусомница, както и самодейни групи от Гърция и Македония. А от чучурите на селската чешма ще потече руйно бяло и червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати