Селма

Селма

Селма (Selma) е по-скоро неизвестна, отколкото известна туристическа дестинация. А това е съвсем несправедливо. Малкият американски град на Юга, сгушен в сърцето на Алабама, е свързан с две значими исторически събития, случили се през втората половина на 19 и 20 в. Като опора на армиите на Конфедерацията (арсеналът на Селма е произвеждал две трети от амунициите на Юга през последните години на войната), поражението на града през 1865 г. е означавал убедителна победа за Севера. Един век след това Селма отново става известен по време на Движението за граждански права.

През 1964 г. в Селма са имали право само 1 % от чернокожото население да гласуват. През 1965 г. в знак на протест към тази неправда активисти от Движението за граждански права организират един обречен на провал поход, който бързо е потушен от органите на реда. Въпреки че поддръжниците на равноправието в Америка не успяват веднага със своите намерения, духът им не е сломен.

През следващите дни започват да се организират нови походи и на третия път активистите изминават цели 54 мили от Селма до Монтгомъри, за които доктор Кинг казва, че са се превърнали "в най-великия поход, правен някога в Юга". Шест месеца по-късно Конгресът приема закона за гражданското гласуване, при което се отменя правото на гласоподавателите да се дава по отношение цвят на кожата.

Днес Селма е много повече място, свързано основно с кръвопролития. Той разполага с най-големия исторически район в Алабама, с над 1200 забележителности и е дом на един от най-интересните американски фестивали - Разказвачи на истории. Тогава от целия Юг в Селма пристигат съчинители на интересни разкази и великолепни оратори, които през втория петък и събота на месец октомври се състезават кой ще разкаже най-интересната история.

Националният музей и институт за правата на гласоподавателите разполага с богата колекция от снимки, документи и лични вещи на активистите от Движението за граждански права, които са дали своя принос през 1965 г. да бъде издаден закона, позволяващ и на чернокожото население да гласува. Тук ще намерите и полезна информация относно как през годините са се променяли правата на гласоподавателите, както и актуална информация относно сегашните права, определени от конституцията на САЩ.

Църквата и паметника, посветен на Мартин Лутър Кинг, известни като Кафевия параклис, са били място, от което са започвали много исторически походи и са се държали речи по време на Движението за граждански права. В посетителския център можете да си закупите пътеводител с подробна информация и карти, оказващи останалите исторически места в Селма.

Град Селма

Музеят Старото депо разкрива историята на Селма заедно с минали и настоящи артефакти, някои от които датиращи отпреди хиляди години и показващи историята и обичаите на първите обитатели на региона.

Възможностите за отсядане в Селма са доста разнообразни, макар да не се предлагат петзвездни хотели. Чудесно място са хотелите Hampton Inn Selma - AL Hotel и Selma Hotel, които разполагат с по три звезди.

Можете да посетите Селма по всяко време на годината, но със сигурност градът е най-атрактивен по време на своя фестивал. Имайте предвид, че тогава местата за пренощуване са силно ограничени и предварителните резервации са задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати