Вейл

Вейл

Ако сте почитатели на зимните спортове и в същото време планирате почивка в Северна Америка, най-добре ще е да започнете от Вейл (Vail). Това е малък град в окръг Игъл, щата Колорадо, САЩ, който е населяван от по-малко от 5000 души. Намира се на 2 445 м надморска височина и е може би най-известния ски център в Америка.

Разполага с 193 писти, което прави напълно възможно по време на почивката си да не карате нито веднъж на една и съща писта. Във Вейл се намира и най-голямата в света мрежа от високоскоростни четворни лифтове, която наистина изглежда много внушително.

Вейл е най-големият еднопланински курорт в цяла Северна Америка. Разполага с безброй шикозни хотели, надути салони и секси бутици, но привлича скиорите най-вече със своя сняг и първокласни писти. Открит през 1854 г. от Лорд Гор, градът и заобикалящата го долина са били заселени предимно с миньори по време на златната треска в Скалистите планини през 70-те години на 19 в. Според местното поверие индианците били възхитени от богатството на дивеч в района, но след като били обезпокоени от белите колонизатори, подпалили гората, в резултат на което се оформили днешните открити пространства на курорта.

Преди започване на слаломите необорудваните могат да посетят Ski Base, за да се сдобият със скиорска екипировка. Ските, щеките и скиорските обувки се дават за 14 долара на ден, а сноуборда и обувките към него за 20 долара. През лятото същия този магазин се трансформира в Wheel Base Bike Shop и се отдават под наем велосипеди.

Въпреки че мнозина възприемат Вейл единствено като зимен ски курорт, тук има много посетители и през лятото. Тогава ски пистите се превръщат в отлични пътеки за колоезда или просто за разходка из природата. Най- добрите туристически маршрути започват от Eagle Bahn Gondola и Vista Bahn chairlift. Те ще Ви отведат до върха на планината, от която се откриват невероятни гледки.

Интересно е да се спомене, че Вейл всъщност се е образувало от селището Вейл и селището Лайънсхед. Те са изцяло пешеходни, така че ще трябва да паркирате колите си на определените за тази цел места. Хубавото е, че през лятото парко местата не се заплащат.

Планината Вейл

Посетете Ски залата на славата, която се намира в Ски музея на Колорадо. Тук ще научите както за историята на самия Вейл, така и за развиването му като ски курорт. Тематична изложба проследява и историята на повечето зимни спортове и най-вече на ските.

През лятото амфитеатъра на Вейл представя различни концерти на открито, танцувални фестивали и театрални постановки.

Фразата евтини нощувки не е част от речника на жителите на Вейл. Наляти са много пари в луксозни хотели и лъскави еднофамилни къщички и е наистина рядкост ако успеете да си намерите стая за под 180 щатски долара през зимата, а дори и през лятото цените не падат особено надолу.

Сред най-предпочитаните места е Roost Lodge, където ще изпитате на свой гръб какво означала лукс. Стаите са огромни, като всяка една от тях е снабдена с телевизор, хладилник, микровълнова и всичко необходимо, което да направи престоя ви приятен и комфортен. Хотелът предлага също така джакузи, сауна и басейн.

Можете да посетите Вейл по всяко време на годината в зависимост дали идвате, за да карате ски или да се включите в летните туристически маршрути. Имайте предвид, че през зимата е добре да си направите предварително резервации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати