Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Най-красивите български водопади

Най-красивите български водопади

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
833
Крушунски Водопад

Много българи пръскат куп пари за екскурзии в чужбина, без да си дават сметка колко разнообразна и богата е всъщност природата у нас. В България има планини, долини, хиляди пещери, красиво море и уникални езера.

Една от най-големите родни гордости обаче са спиращите дъха водопади. И ако още не сте се запознали с тези наши забележителности, можете да го направите сега.

Едва ли има някой, който поне веднъж в живота си да не е чувал за Крушунските водопади. Те се намират до село Крушуна, Ловешка област-на около 30 километра от град Ловеч.

Крушунските водопади са най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове и басейнчета, а районът е известен с богатото си разнообразие от растителни и животински видове.

Бачковски водопад

Райското пръскало навярно е най-популярният водопад у нас. Намира се в подножието на връх Ботев. Водопадът е най-високият на Балканите. Намира се близо до хижа Рай, която е изходна точка за достигането на Райското пръскало.

Водопадът е известен още като Голям джендемски водопад и Калоферско пръскало. Скалите около Райското пръскало (познати още като Райските скали) са традиционно място за скално катерене в България.

Водопадът Скакавица се намира в националния парк Рила. Висок е около 70 м, което го прави най–високия водопад в Рила планина. Този невероятен водопад се състои от две каскади. Скакавица е една от природни забележителности в района и ще ви омагьоса на мига.

Бачковският водопад е разположен в Родопите. Намира се над Бачковския манастир. Височината му е около 10 м, разклонява се и образува много ръкави. До този водопад ще стигнете по туристическа пътека, която води до хижа Мургавец.

Чипровският водопад е разположен в землището на град Чипровци. До него ще ви отведе екопътека "Демяница". Тя започва с коларски път и постепенно ви приближава към гората и балкана.

Недалеч от водопада е построен и Чипровския манастир Св. Йоан Рилски. Всеки, който е имал възможността да се наслади на красотата на водопада, е останал без думи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати