Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Несебър откри маршрута Духовен път

Несебър откри маршрута Духовен път

MarianeMariane
Джедай
2k
Свети Архангели Михаил

В Несебър бяха официално открити напълно реставрираните църкви Свети Йоан Кръстител и Света Параскева. Двата храма бяха възстановени по проект Вяра в Несебър, който се финансира с европейски средства по Оперативна програма Регионално развитие.

Древните несебърски православни храмове бяха напълно ремонтирани, а иконописите им консервирани, така че да са напълно готови да посрещнат първите си посетители. Освен в тяхното възстановяване, средства бяха вложени и ремонтиране на пространството около тях, както и околното пространство на църквата Свети Спас в Несебър.

Свети Архангели Михаил

Със средства от проекта беше изградено 320 метровото трасе, т.нар. Духовен път, което започва от църквата Свети Йоан Кръстител и стига до църквите Света Параскева и Свети Архангели Михаил и Гавраил.

Проектът Вяра в Несебър има за цел за постави нов акцент върху забележителностите на Несебър и да спомогне да се формира атрактивен туристически продукт, който да привлича туристи и извън активния летен сезон.

По този начин културният и поклонническият туризъм, на които морската община развива през последните години, ще даде допълнителен тласък, на сезонния ваканционен туризъм.

Община Несебър има амбицията старинните църкви да бъдат достъпни целогодишно за посетители. Предвижда се в тях да бъдат организирани камерни концерти, да бъдат поставяни изложби и други културни събития.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати