Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Екополиция ще пази Седемте рилски езера

Екополиция ще пази Седемте рилски езера

MarianeMariane
Джедай
2k
Туристи в Рила

Екополицаи ще бъдат разположени в района на горната станция на лифт Рилски езера. Тяхната задача ще бъде да предотвратяват нерагламентирания транспорт към хижа Рилски езера във връзка с издадената заповед за максимално ограничаване на движението на моторни превозни средства.

Районът около хижа Рилски езера попада в обхвата на защитените територии в Рила и движението на МПС-та там е забранено. За жалост, забраната не се спазва от всички.

Туристи в Рила

Туристическият поток в района на Седемте Рилски езера е доста завишен. Вследствие на засиленото човешко присъствие вече се наблюдават и първите следи от антропогенно въздействие върху природата. В отделни участъци на туристическите пътеки около езерата се наблюдават следи от ерозионни процеси.

Добрата новина е, че през изминалата година няма данни за спад в популациите на консервационно значими видове, които са показателни за състояние на околната среда. Добро е състоянието и на редките растителни видове и на видовете под специален режим, които се срещат в района на езерата.

Районът около Седемте рилски езера е с най-голям брой констатирани нарушения на туристическия режим, разписан в Плана за управление на Национален парк Рила.

Сред най-честите нарушения, които туристите извършват е излизането извън маркираните туристически пътеки, опит за достъп с автомобили, поставяне на палатки и запалване на огън извън изрично определените за целта места, замърсяване с отпадъци и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати