Експерти: Черно море не е замърсено след потопа

29.06.2014

Черно море е чисто от микроби въпреки поройните дъждове. Това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на резултатите от първите проби в лабораториите.

Експерти: Черно море не е замърсено след потопа

Д-р Кантарджиев е бил на инспекция в РЗИ-Варна и заяви, че колегите му там са взели нужните мерки. Той успокои всички, като каза, че морето има способността да се самопречиства.

Според специалистът проливните дъждове и наносите от наводненията не са толкова виновни за замърсяването на морската вода, колкото липсата на пречиствателни станции.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести подчерта, че в районите, пострадали от наводненията, както и на местата, където е имало повреда на водопроводи, трябва да се приема само преварена вода. По думите на д-р Кантарджиев чешмяната вода в засегнатите места не е подходяща нито за готвене, нито за миене на зъби.

Специалистът предупреди още за опасността тигрови комари, която ни дебне. Той уточни, че внасяме тигрови комари с бамбука, с който украсяваме домовете си.

Точно този комар пренася смъртоносната нилска треска, чиито усложнения са енцефалитите. У все още няма регистрирани такива случаи, но комарът уби стотици на Балканите преди години, каза д-р Кантарджиев.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати