Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Чернобил става биосферен резерват

Чернобил става биосферен резерват

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
833
Чернобил става биосферен резерват

Районът около авариралата атомна централа в Чернобил, който все още се охранява и е опасен за живота, ако човек остане там повече от пет дни, ще се превърне в биосферен радиологичен резерват. Идеята е атрактивната зона да привлече още повече почитатели на екстремния туризъм.

През последните 28 години чернобилската зона активно се охранява и към днешна дата ситуацията там е доста интересна. В района активно се възстановяват и растителният, и животинският свят, каза украинският министър на екологията и на природните ресурси Андрий Мохник.

По думите на Мохник превръщането на зона от Чернобил в резерват е с цел увеличаване на териториите на резерватите в Украйна до 15%, тъй като в момента те представляват едва 6 % от територията на Украйна.

В резервата обаче няма да попадат промишлената площадка на чернобилската АЕЦ, зоната за заравяне на радиоактивни отпадъци и други производствени обекти, уточни министър Мохник.

Туристите в Чернобил могат да станат свидетели на много необичайни явления. Сред тях е така наречената Мъртва гора, в която от аварията досега няма нито едно живо същество, но дърветата и тревистите растения не се разлагат поради отсъствието на микроорганизми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати