Гробницата на Хонорий отваря врати

27.08.2014

Гробницата на Хонорий отваря врати за посетители днес. Подземният комплекс е част от археологическият музей под базиликата Света София в столицата, който от миналата година посреща посетители.

Официалното откриване на реставрираната гробница е днес от 11 часа. Лентата на гробницата ще бъде прерязана лично от кмета на София Йорданка Фандъкова. Вечният дом на Хонорий се определя от специалисти като най-важната от 50-те гробници от II-V век, които са открити в катакомбите на Света София.

Св. София

Не съществуват исторически данни за личността на самия Хонорий. Историци допускат, че той е бил виден гражданин на Сердика. Други техни колеги предполагат, че мъжът е бил епископ, водач на местната християнска общност през IV век и дори е взел участие в Сердикийския събор през 343 година.

Гробницата е открита при строителство на канализационен колектор в средата на 80-те години на миналия век. При строителни разкопки са открити два скелета, както и каменни плочи с древни надписи.

Комунистическата власт издава заповед строителството да продължи на всяка цена, без оглед на стойността на откритите археологически артефакти. За късмет само малка част от гробницата е разрушена при поставянето на разкопките, заради които колекторът все пак леко е изместен.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати