Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Гондар – Фасил Геби (Gondar – Fasil Ghebbi)

Гондар – Фасил Геби (Gondar – Fasil Ghebbi)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Fasil Gebi

Малко са местата по света, където две коренноразлични по дух култури като африканската и европейската са запазили и до днес отпечатъка на времето. Посещението на бившата етиопска столица Гондар е като пътуване назад към средновековието.

Архитектурата на града е уникална, защото претворява в себе си няколко култури. От всеки народ е останало по нещо, в резултат на което се усеща присъствието на хундуизма също и на на арабските традиции. Благодарение на йезуитите голяма част от сградите са трансформирани в бароков стил и неслучайно Гондар е известен с прозвището „Малкия Камелот”.

Бившата етиопска столица е разположена северозападната част на страната, в подножието на Симиен, една от най-големите планински вериги в Африка, на 50 км северно от езерото Тана.

Крепостта Фасил Геби /Fasil Ghebbi/ е изградена около 1635 г. и функционира като център на Етиопската империя при управлението на династията на Фасилидите. 250 г. Това е административният, духовният, културният и търговски център на Етиопия.

Съществува легенда, според която небесен пратеник предсказал, че етиопската столица ще бъде построена на място, чието има започва с буквата Г. Друго предсказание гласи, че местността е посочена направо от Бог. Дори и да не вярваме на предсказания, Гондар е съграден на исторически път, което дава отражение най-вече върху архитектурата му. Самият император Фасилидас е имал интереси в тази област. Крепостта, която построява се състои от високи каменни стени и цели 5 замъка. Най-старият от тях (Енкулал Гемб) е от края на 40-те години на 17-и в. и е разположен в центъра на комплекса. Сравнително наскоро е възстановен почти изцяло.

С масивните си мощни кули и 900-метровите бойни стени царската крепост изглежда досущ като част от средновековна Европа, пренесена на африканска земя.

В северозападната част на Гондар са разположени т.нар. Фасилидови бани, които представляват басейн с правоъгълна форма. Около него се издига двуетажна стена, завършваща със зъбери, а по каменни стълбища се стига до банята. До нея се стига по подвижен каменен мост, които се е вдигал при опасност в миналото.

От 1979 г. Гондар е обявен за паметник на световното културно наследство. Най-подходящото време за посещение през годината е около октомври. Тогава максимално можете да усетите смесения културен полъх на този античен град, върху който вирее ореол на тайнственост, дори насилие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати