Езерото Туркана (Turana Lake)

27.10.2009
Езерото Туркана (Turana Lake)

Езерото Туркана е най-северното от разположените в кенийската разломна долина езера. Това е най-голямото пустинно езеро в света. Намира се на близо 750 км по пътя, който води на север от Найроби.

Разположено в пустинната северозападна част на Кения близо до границата с Етиопия, езерото е толкова отдалечено, че само най-запалените и страстни пътешественици стигат дотам. Туркана е дълго 312 км и се подхранва от няколко реки, но е безотточно.

В далечното минало, когато реките били по-пълноводни, нивото на езерото било с около 180 м по-високо. То се оттичало в Нил члез тесен ръкав в северозападния му край, но от резките промени в климата нивото на водата спаднало и сега разклонението е изцяло пресъхнало. Нарича се още Нефритено море заради синьо-зелените краски на водите му, което пък се дължи на виреещите в тях водорасли.

Фауната на Туркана е изключително богата. Тук има цели 22 000 крокодили. Въпреки че са от най-едрия вид в света с дължина до 5, 5 м, но те не нападат хора и животни. Когато е тихо през нощта може да се чуе тракането на гигантските им челюсти. Тук изобилства от големи стада хипопотами, а във водите се срещат над 40 различни вида риба.

През 1975 г., когато Кения получава независимостта си, езерото е преименувано на Туркана, по името на местно племе.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати