Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Резерват Масай Мара (Masai Mara)

Резерват Масай Мара (Masai Mara)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Масай Мара

Същинско животинско царство – това е най-точното описание на дивечовия резерват Масай Мара, който е разположен в Югозападна Кения по границата на Танзания, на около 275 км от Найроби. Резерват Масай Мара е може би най-известния и най-посещаван резерват в Резерват Масай Мара е може би най-известния и най-посещаван резерват в Кения.

Той предлага същинска африканска екзотика със спираща дъха гледки с голямото си разнообразие от диви животни, хълмисти пасища, разтилащи се на широки равнини. Защитената зона е създадена през 1961 г., за да бъдат опазени дивата природа и животни от ловците.

Това е най-често посещаваният резерват за диви животни в Африка. Редуващите се равнини и гористи месности се разстилат на площ от 1510 кв. км. През тази савана със заоблени хълмове минават 2 по-големи реки - Мара и Талек, чиито брегове са заети най-често от живописни акациеви гори.

Тази защитена територия е известна с наистина огромното си разнообразие от от диви животни, които съвсем лесно могат да бъдат наблюдавани при своите преходи. Най-любимият на туристите начин за наблюдение на това животинско препускане е полет с балон. Ако е по изгрев слънце картината придобива окончателно завършен вид.

Тук живеят около 80 вида млекопитаещи. По време на миграциите, които са 2 пъти годишно - при започване на дъждовете през юни на север и през октомври на юг, "велико преселение" на животните е истинско зрелище за окото. От южните части на Серенгети се преселват по над 250 хил. зебри, над 500 хил. газели Томсън и 1, 5-2 млн. антилопи - гну, орикс, импала, както и слонове, биволи и др. защитени видове.

Най-голям интерес за туристите представляват т.нар. "Голяма петорка" - слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог. Зебрите, жирафите, маймуните и най-вече "големите котки" - гепард, леопард също са извънредно атрактивни.

Масай Мара, Кения

Коренното население се среща в северната част на резервата, като се отличава с колоритност и гостоприемност. Селищата им се наричат маниати и са изградени от покрити със слама глинени колиби.

Ако смятате да посетите това място, бъдете спокойни, защото се предлагат няколко вида настаняване. Може да избирате от каменни хижи до наистина луксозни лагери, които предлагат дебела сянка, в повечето случаи за малки групи. Не се залъгвайте обаче, че удобствата на лагера ще притъпят усещането ви за едно наистина класическо сафари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати