Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Накуру (Nakuru Lake)

Езерото Накуру (Nakuru Lake)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Накуру (Nakuru Lake)

Национален парк Езерото Накуру е поредното уникално място в Кения, което няма аналог. Това е един своеобразен розов свят, защото солените води на езерото има огромни ята розови фламинго, които се хранят с растящите в езерото водорасли. Тази защитена месност е известно сред орнитолозите като мястото с най-впечатляваща концентрация на розово фламинго. Броят на тези редки птиците етолкова голям сякаш огромен розов воал е покрил повърхността на водния басейн.

Езерото Накуру се намира в националния парк в западната част на Кения. Мястото е на 157 км. Северозападно от Найроби, близо да самия град Накуру. Главният път А 104 води от столицата Найроби до самия вход на резервата. Възможно е да се придвижите със самолет до летище Найши. Площа на парка е 188 кв. км.

Около 400 са видовете, които имат това красиво място за свой дом. Наред с кормораните, сините рибарчета, пеликаните и т.н. бавно и спокойно се придвижват хипопотами. Други видове резервата са импалата и блатната африканска антилопа.

Основната цел на парка е да съхрани огромните ята от дребни и едри видове фламинго и да запази популацията им. С тази идея мястото получава статут на национален резерват през 1968 г. Тук е единственото място, където десетките хиляди розови пернати живеят в хармония по бреговете на т.нар. содено езеро.

Езерото Накуру (Nakuru Lake)

Между 1200-1800 е надморската височина, на която се разпростират тревисти пасища, горски райони и стръмни хребети.

Тук е мястото, където се срещат редките видове бял и черен носорог. Упоритото бракониерство преди време е изправило съществуването на популациите им под въпрос. Благодарение обаче на специална акция от страна на природозащитници и служители на парка размножаването им е стимулирано.

Най-подходящото място, откъдето може да се възхищавате на прекрасната розова ферия от птици е Бабун Хил. А ако искате да видите ятата тогава, когато броят им е най-голям, елате през периода октомври – април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати