Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Мозамбик (Mozambique Island)

Остров Мозамбик (Mozambique Island)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Мозамбик (Mozambique Island)

Остров Мозамбик е едно райски кътче, разположено във водите на Индийския океан. Намира се само на 4 км от брега на държавата, в непосредствена близост до остров Мадагаскар. Ако желаете да посетите това красиво място с неповторими коралови рифове, полетите от Мапуто до Нампула са денонощни. Има и вариант да стигнете до острова с традиционното корабче дхоу, което по-скоро прилича на лодка. За туристите това е предпочитаният вариант за придвижване, защото е изключително атрактивно да се наблюдават кораловите води.

Най-добре е да посетите Мозамбик, когато дъждовете са най-малко. Въпреки, че климатът на острова е умерен през цялата година има два дъждовни периода – февруари – април и ноември-януари.

Първите преселници на тази земя са хората на Вашку да Гама, по време на плаванията му през 1498 г.

Въпреки, че част от местните все още живеят в къщи от тръстика по южните брегове, Мозамбик е град с уникална архитектура. Пристанището на острова има колоритни постройки, които са в португалски, арабски и индийски стил. Това е така, защото кораловият остров е важно търговско пристанище и свързваща точка между Европа и Източна Индия.

С времето населението на Мозамбик е започнало да нараства, а с това се е появила и нуждата от домове за хората. Днес почти навсякъде могат да се видят китни малки къщи, посторени от сякаш от варовик и подхванати с дървени греди. Прозорците са високи, а покривите им са плоски.

Остров Мозамбик (Mozambique Island)

Това е така, защото тук няма сладководни източници и хората събират дъждовна вода, която от покривите се стича в специални съдове. В града има един централен площад. В северната част се намират красиви обекти на световното историческо наследство като параклисът Носа Сенхора де Балуарте. Това е и най-старата европейска постройка в Южното полукълба, построена още през 1522 г.

Остров Мозамбик е дестинация, която желещите да се откъснат изцяло от динамичния градски живот могат с облекчение да изберат. Малките му размери (само 3 км дължина и между 200 и 500 м ширина) позволяват да бъде обиколен за не повече от полвин час ходене.

Ако ли пък не сте любител на разходките пеша, можете да си наемете велосипед от някоя от туристическите фирми. И двата варината са идеални, за да се насладите на старинния чар на това място, с изключително мили и усмихнати жители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати