Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Бизнесмен иска да подари остров на България

Бизнесмен иска да подари остров на България

MarianeMariane
Джедай
2k
Остров надалеч

Български бизнесмен завладя остров в Тихия океан и иска да го подари на родината си, съобщава 24 часа. Островът, който предприемачът В.Б. е завладял, е с площ 27 000 квадратни километра е са намира на 1000 километра северно от Нова Зеландия.

Самият остров представлява природен феномен. Той се е изграден от пемза, която се е образувала в резултат на вулканично изригване (най-вероятно на вулкана Моновай) и бързото охлаждане на лавата в морската вода. Охладената лава задържа газовете от изригването в себе си и по този начин пемзата, която е скала, става по-лека от водата.

Остров надалеч

За първи път островът е забелязан от пилоти на новозеландските ВВС, както и от няколко научноизследователски експедиции, но никой, включително намиращите се наблизо островни държави Фиджи и Кук, не е предявил претенции към него.

Възползвайки се от нормите на международното право, които не предвиждат специален статут за т.нар. плаващи острови, българският бизнесмен фактически го е завладял. Той е финансирал експедиция, която са отиде до острова и да постави на него вимпел, с който да го обяви за своя собственост.

Островът, който фигурира единствено под името YJNI, е записан като актив на офшорна компания, собственост на българския бизнесмен. Като такъв той се третира единствено и само като вещ и единственото, което собственикът му може да направи с него е да го продаде или раздроби на парчета, които да продаде.

От друга страна, ако президентът Плевнелиев приеме изпратеното предложение, и обяви островът за българска територия, това значително ще разшири възможностите за експлоатацията му.

Съгласно международното право, ако България обяви острова за своя територия, като по този начин увеличи площта си с близо 1/3 (27 000 километра), тя ще владее и три морски мили околовръст и 200 морски мили като изключителна икономическа зона.

Така държавата ни ще има право както на рибните, така и на всички евентуални залежи на нефт, газ и други полезни изкопаеми от дъното на океана.

Според експерти островът с размери 57 на 480 километра има скална маса от около 35-40 милиарда тона вулканична пемза. Пемзата масово се използва като интертен материал за укрепване на брегове от заплашени от наводненине. При цена от около 150 долара за тон, островът YJNI има пазарна стойност от 5 трилиона долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати