Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Маниара (Manyara Lake)

Езерото Маниара (Manyara Lake)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Manyara Lake

Ако вече сте решили да посетите резервата Серенгети и райската долина Нгоронгоро, непременно прябва да видите и езерото Маниара, което се намира в непосредствена близост. Този тропически рай също е част от незабравимите гледки, които може да ви покаже Танзания.

Самото езеро и местността около него, която също е защитена територия, е изключително удобна туристическа атракция, защото се намира само на 130 км. От Аруша.

Като площ Маниара е с дължина 40 км., а на ширина е около 13 км. В плитките му соленоводни води, които са с богато алкално съдържание, живеят множество диви животни и птици. Както и в Магади, което е най-ниската част на живописната долина Нгоронгоро, така и тук популацията на фламинго е доста голяма. Красивите розови птици се роят около езерото, привлечени от изобилието на ракообразни и водорасли, които се размножават в соленото езеро.

Според писателя Ърнест Хемингуей това е най-хубавото езеро в цяла Африка, заради разнообразния набор от пленителни пейзажи и диви животни. Самото име "Маняра" идва от масайската дума emanyara, което е специфичен вид растителност, които се отглеждат от местните.

Общата площ на природния парк е 329 кв.км. Най-подходящото време за посещение е през периода юли-октомври, защото тогава няма дъждове. За разлика от животинските миграции в парка Серенгети, животните обитават местността на Маниара целогодишно.

Може би най-атрактивни сред тукашните животински видове са бабуините, езерото и околностите му също така са дом на тревопасните животни като хипопотами, импали, слонове, антилопи, биволи, и жирафи. Особено атрактивна е гледката на спящите по дърветата лъвове.

Езерото Маниара (Manyara Lake)

Гигантски смокинови и махагонови дървета , подхранвани от подземните води на Маниара са дома за множество животински видове. Масивните акациеви дървета са примамливи за доста маймуни, жирафи, както и за слоновете. За жалост популацията на тези добродушни големи създания е силно намаляла, в резултат на бракониерството.

Тук сред дърветата и водите на резервата има множество леопарди, които обаче е изключително трудно да се зърнат, дори и за миг. Трябва да сте голям късметлия, ако успеете да видите и спящите по дървета лъвове. Най-доброто място да се опитате да ги наблюдавате, както и стадата на слоновете е, районът на река Хдала.

Двата горещи извора там – Маджи Мото и Маджи Мото Нгого, са примамливо място за животинския свят, когато нивото на водата е ниско. Над 350 вида птици обитават района на защитената месност. В най-блиското населено място местните жители могат да ви посрещнат с усмивка. От тях може да си купите различни масайски украшения, традиционни рокли, различни сувенири, както и плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати