Фес – Фес Ес Бали

09.12.2009
Фес – Фес Ес Бали

Ако желаете да усетите духа и екзотиката на Мароко, то Фес (Fes Morocco) е градът, който задължително трябва да посетите. След Казабланка, Рабат и Маракеш това е четвъртият по големина град в африканската страна. Но в действителност Фес е бил и си остава историческата, духовната и културна столица на Мароко.

Този вековен град е най-голямото населено място на региона Фес-Булемане.

Най-подходящото време за посещение през годината е през лятото - около юни. До септември можете най-добре да усетите екзотиката на Ориента по атлантическото и средиземноморското крайбрежие на страната. Близо едномилионното днес население на града са потомци на владетелската династията Идрисити (Idrisid). Основите на този културен център поставя от Идрисид 1 през 693 г., като за място на своето владение избира двата противоположни бряга на река Фес.

След него строителни дейности и разширяване на мароканския град продължава Ирисид 2. До 810 г. са построени основните и главни сгради във фес. По времето на владетеля Яхя ибн Мохамед е завършена джамията Kairouyine, която е една от най-старите и най-големите в цяла Африка. По това време, около 859 г. е построено и училище, аналогично с днешните университети – Ал Карауин (Аl-Karaouine), което и до ден днешен е най-старият функциониращ университет в света. През 1350 г. пък са положени основите на богословското училище, разположено в най-плодородната долина на река Фес - Медера Бу Инания.

Фес е един от четирите т.нар. "империалистически градове" (другите са Маракеш, Мекнес и Рабат). Той е разделен на 3 части - Фес ел Бали (старият град), Фес ел Дждид (Новият град) и Вил Нувил (най-новата част на Фес). Медината Фес ел Бали, по-голямата от двете области във Фес. Любопитно е, че тук се намира най-голямата градска зона, забранена за автомобили в света.

Фес ел Бали е част от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО и в момента се радва на голям интерес от страна на туристи от цял свят. Много чужденци купуват и възстановяват традиционни къщи като свои втори домове.

Най-старата част на Фес – Фес ел Бали, е неповторимо съчетание между град, музей и работилница. Средновековния дух тук е успял да се съхрани до огромна степен, като доказателство за това са претъпканите със занаятчийски дюкяни улички.

Фес – Фес Ес Бали

Навсякъде из тях се продават стоки, правени ръчно от майсторите по „стария метод”. Гласовити викачи пък ви приканват да си купите различни бижута, съдове, сувенири от кедрово дърво и килими. Тук изборът от килими е изключително богат. Множество майстори на тези настилки ше се опитат да се пазарят с вас, но стоката, която предлагат си заслужава.

В традиционния марокански магазин за килими първо ще ви предложат зелен чай, а после ще преминете към „алъш-вериша”.

Една от туристическите атракции тук е Мекнес, което е мароканският Версай. Този исторически шедьовър на архитектурата е ограден от 40-километрова стена от варовик и земен насип.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати