Топ 5 на градовете на бъдещето

06.11.2014

Докато софиянци се радват, че най-накрай метрото все пак стигна до Младост и Лъвов мост е отворен за движение, има градове, които буквално живеят в бъдещето.

Сайтът Лоунли планет е класирал местата, където туристите се почувстват като част от високо бюджетен фантастичен филм.

Торонто, Канада

Торонто

Град Торонто в Канада многократно е сравняван с Дубай. Той се нарежда сред десетте града в света с най-много небостъргачи по-високи от 100 метра. Високите сгради са разпръснати сред класически здания, както и такива с наистина екстравагантна архитектура.

Токио, Япония

Най-силно усещане за скок в бъдещето може да добиете, ако имат шанса да отидете на посещение в Токио. Той единодушно е обявен за най-модерният град в света.

В него всичко е подчинено на идеята, да бъде осигурен максимален комфорт на потребителите – от влаковете, които се движат с над 300 километра в час, до затоплящите се седалки на тоалетните.

Дубай, Обединени арабски емирства

Дубай

Въпреки че първите сведения за Дубай датират от 1095 година, градът се обособява като такъв през 1799 година. До средата на 20-и век той е просто няколко сгради в арабската пустиня. С откриването на петролните залежи през 1960 година идва истинската експанзия на града.

Днес Дубай изглежда като град, изваден от бъдещето. Той е известен със сградите си с подчертано футуристична архитектура, също така е сред най-бързо развиващите се градове в света.

Ордос, Китай

Град Ордос няма да впечатли посетителите си с архитуктура или техника. Всъщност град Ордос е един от най-големите призрачни градове.

Той е построен от китайското правителство, за да се пребори с обезлюдяването на някои пустинни части на страната, но така и не бива заселен. Жилища за 1 милион души, магазини, ресторанти, улици, детски градини, болници, летища стоят неизползвани.

Остров Рос, Антарктида

На остров Рос в Антарктида, 3500 километра южно от Нова Зеландия, се намира станцията Мак Мърдо, на която живеят постоянно и работят около 1100 учени. Въпреки че станцията не се отличава с привлекателен дизайн, тя е чудо на инженерната техника.

Неугледните постройки в това непривлекателно земно кътче осигуряват комфорт на жителите си, които имат на разположение дори финес зала, ресторанти, църква и болница.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати