Ел Джем

25.07.2011
Ел Джем

Ел Джем (El Djem) е арабското име на древноримския град Тисдрус. Този древен град се намира в Централен Тунис, по средата между градовете Суса и Сфакс.

Ел Джем е бил построен от римляните и най-вероятно е бил един от основните центрове на гладиаторски състезания по онова време.

Мястото е изключително атрактивна дестинация, защото тук се намира вторият най-голям колизеум в света.

Размерите на диаметъра му в овалната сграда е 138 метра, а в по-малката му част достига 114 метра. В миналото тази грандиозна арена за гладиаторски битки е побирала близо 30 000 зрители. Внушителната му сграда е построена в Сахелската равнина, а наоколо е осеяно с множество малки и симпатични къщички.

Построен е от проконсул Гордиан около 238г. сл. Хр., а днес това място е арена на ежегодния летен Музикален фестивал на симфоничната музика. Всяка година тук гастролират множество европейски оркестри, но и арабските ритми не са пренебрегнати в това музикално събитие. Предполага се, че конструкцията на амфитеатъра не е била напълно довършена.

Колосеумът в Ел Джем

Ел Джем е бил прочут в миналото като голям селскостопански район с широкозастъпено производство на зехтин и жито. Именно заради това през 2 в. мастото просперира и се превръща във ваажен възел за износ на маслиновото масло.

След откриването на римския Колизеум Ел Джем се превръща в магнетично място за ценители на античните културни паметници от цял свят. Освен колизума туристите тук могат да се насладят на впечатляващи римски мозайки, които са изложени в специален музей.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати