Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Делтата на Окаванго (Okavango River)

Делтата на Окаванго (Okavango River)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Okavango river

Делтата на река Окаванго е уникална по своя вид природна забележителност. Намира се близо до природния резерват Мореми и националния парк Чобе.

Делтата на река Окаванго е едно невероятно красиво място, а това, което я прави уникална е фактът, че е най-голямата вътрешноконтинентална безотточна делта на Земята. Разположена е изцяло на територията на Ботсвана. Самата река Окаванго извира от високите планини на Ангола, а влива водите си в пустинните пясъци на Калахари. Това необичайно място представлява плитка и заблатена местност, изпълнена с зеленина и живот насред самата пустиня.

В образуваната лагуна, която има напомнящи лабиринт канали, ограждащи островчета с плодородни наносни почви живеят повече от 450 вида птици и над 1000 вида познати и непознати растения.

Районът на делтата е част от древното езеро Макгадикгади.

Това е огромно по площ езеро е съществувало в миналото, но е пресъхнало преди около 10 000 години. Делтата на реката заема площ от 15 000 km², а водите й са кристално чисти. Най-подходящият начин за туристически обиколки е с традиционното за местното население издълбано от дървени стволове кану, което се нарича мокоро.

Специално обучени водачи провеждат обиколки с посетителите, като ги превеждат през лабиринтовите канали сред недокоснати от човека места. Ежегодно река Окаванго носи 11 000 km3 вода, която достига до пустинната месност и я зарежда с животворни сили.

Заради дивата си природа това място е популярна туристическа атракция. От животинските видове тук се срешат слонове, хипопотами, антилопи, крокодили, зебри, хиени и всички други видове, типични за африканския район.

Повечето от бозайниците, наброяващи около 200 000, обитават тези плодородни земи целогодишно, като не се налага да мигрират заради сухия период. Големите стада биволи и слонове са съставени от близо 30 000 представители на двата вида бозайници..От птиците специфични представители за блатистата местност са африканският орел, екзотичният ибис. Срещат се също и щрауси.

Най-подходяшото време за посещение на делтата на Окаванго е от средата на май до средата на септември, когато нивото на водите е средно и е най-подходящо за плаване по течението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати