Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Каньонът на река Блайд (Blyde River Canyon)

Каньонът на река Блайд (Blyde River Canyon)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Каньонът на река Блайд (Blyde River Canyon)

Каньонът на река Блайд е природен парк, който предлага едни от най-живописните и красиви гледки в цяла Южна Африка. Това е вторият по големина каньон на черния континент и един от най-големите в цял свят. Преди него се нареждат само Големият канион в САЩ и този в Намибия.

Самият резерват се простира на площ от 60 км., като дължината му по течението на река Блайд е двойно по-малка – 30 км. Тук рекламните материали и брошурите не струват нищо и не могат в действителност да опишат дивата красота и свежия въздух и прекрасната гледка от скалите, която обхваща територии на 600 до 800 м. от речното корито.

Каньонът на река Блайд (Blyde River Canyon)

Каньонът се намира на 15 км. северно от Граскоп, като пронизва планината Дракенсберг. Районът около самата река предлага дивна природа, състояща се от застрашени крайречни гори, които вече са по-малко от 100 хектара. Течението на Блайд свършва в самата планина, за да създаде уникално красивият язовир Свадини (Swadini). За туристите тук се предлагат разходки по язовира с лодка, а любителите на екстремните изживявания могат да практикуват скално спускане и катерене

"Трите рондавели", "Прозорецът на Бога" и "Кулата" са най- популярните места за наблюдение, но има още няколко, от които се открива изглед към целия каньон, който е една от най-популярни туристически дестинации в Южна Африка.

Там, където речната вода и "Трите рондавели" се срещат са се образували едни от най-забележителните геоложки феномени в страната, които са резултат от водната ерозия. Известни под името „Щастливите понори на Бурки” те представляват цилиндрични скални вдлъбнатини, оформени от водовъртежите на кристалните речни води. Тук са се образували поредица от малки тъмни басейни, които контрастират с белите и жълти ивици и лишеи на скалите.

Наричат още река Блайд Реката на радостта. Тук флората и фауната са толкова разнообразни, колкото различни са природните картини и условия. Срешат се крокодили, хипопотами, антилопи, както и газели.

Особено приятен планински маршрут е слизането от района на резервата по посока надолу към Абел Еразмус Пас. Можете да го пропътувате с кола или да се насладите на гледката пеша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати