Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Платото Бандиагара (Bаndiagara)

Платото Бандиагара (Bаndiagara)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Платото Бандиагара (Bаndiagara)

Сред пясъчните плата на Мали в Западна Африка, в района на платото Бандиагара, са разположени Бандиагарските скали. Тази местност, която е съхранила особената древна култура на местните жители се е съхранила и до ден днешен. Първите населени места тук са основани от ловците на местните племена през 1770 г..

Платото Бандиагара се нарича още Земята на догоните, а това име идва от факта, че е вековна територия на племената догон. Населението им наброява 300 000 души. Догоните са добре познати с митологията си, танцовите си маски, дървени скулптури и архитектурата си. През миналия век се наблюдават обаче големи промени в социалната организация, материалната култура и вярванията им, отчасти защото Догонската страна е една от най-големите атракции на Мали.

Все още тук се намират малките селища на четири от тези африкански племена - она, ару, домо и дион. Тези местни хора живеят в единение заедно със своите предци, а основният им поминък е земеделието. За вековната им история говорят множеството скални рисунки, които могат да се видят в околностите на платото.

Тези каменни гравюри са се превърнали в нещо като потомствено изкуство за местните. Най-голямото населено място тук е селото Санга, а за неговите жители рисуването по скалите символизира културен диалог с предците им. Интересен е фактът, че тук съществува обичаят малките момченца да се обрязват по време на специален ритуал с ръчно изработени и изрисувани маски. Съществуват два типа на скалните рисунки.

Платото Бандиагара (Bаndiagara)

Първият е т.нар. бами и е свързан с ритуалните обичаи на племената. Най-често те изобразяват молебени за дъжд и плодородие на земите, както и ритуала по обрязването. Вторият вид скални рисунки, които могат да се видят тук носят наименованието тону и претворяват мистични сцени, свързани с жизнените сили на мъртвите.

Там, където са каменните гравюри се съхраняват и изкусно изработените маски.

И до днес племената догон продължават да изографисват различни житейски сцени в скалите. Едни от най-атрактивните за туристите се намират в скалния навес край Конди Пегю с селището Санга, но за жалост те не виниги са достъпни за посещения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати