Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Анегада (Anegada)

Остров Анегада (Anegada)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Анегада

Анегада e е същински райски кът. Този остров е най-северният от Британските Вирджински острови, които са една малка група от целия Вирджински архипелаг. Анегада се намира приблизително на 24 км северна посока от Virgin Gorda. Отличителното за този остров е, че това е единственият, който е ообразуван от корали и варовикови скали, а не от застинала лава, както останалите от групата.

До този красив остров се стига като се кацне на малкото летище „Огюст Жорж”, чрез ферибот и разбира се с частни палвателни съдове.

Покрай Анегада е разположен най-големият бариерен риф в карибско море. В световен мащаб това е третият по дължина подобен риф. Друга отличителна черта на този остров, известен още като „Наводнена земя” е ниската надморска височина. Докато другите острови от групата са планински, Анегада е равен и нисък, като най-високата му точка се издига едва на 8, 5 м над морското равнище. Именно оттук идва и псевдонима наводнена земя.

Това е и най-слабо заселеното място от Британските Вирджински Острови. Тук живеят около 200 души, по-голямата част е селището Сетълмент (The Settlement).

Основният поминък на жителите на острова е туризма. Средно тук на ден туристите са около 200 души. Компаниите за яхти под наем избягват да превозват посетители до Анегада, защото плавателните съдове често засядат в подводните рифове. Все още по дъното в района лежат останките на няколко кораба, единот които е британският кралски кораб Астреа, потънал тук през 1808 г.

Най-дългият бариерен риф – Хорсшу Риф, се простира на 29 км дължина на югоизток от острова. С цел да се съхрани местните власти са издали забрана да се хвърля котва в тази зона.

Остров Анегада

Това е раят за любителите на гмуркането и водолазните спортове, а плажовете са снежно бели.

В началото на 19 в. край солените езера на Анегада е имало огромно популации на фламинго. Но тъй като цял век са били избивани заради месото си и красивите пера след 1950 г. те напълно изчезват. Днес фламингота се развъждат отново по изкуствен път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати