Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Саба (Saba Islands)

Остров Саба (Saba Islands)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Saba island

Скалистият остров Саба е разположен в Карибско море. Той северната част от островната група на Малки Антили, които са съставна група от Западните Индии.

За малките си размери и площ от 13 кв. км Саба е дом на сравнително голям брой местни жители – повече от 1000 души живеят тук, което означава малко над 100 души на квадратен метър.

Saba island

На територията на острова се намира и най-високата точка в тази островна група. Връх Сенари (Mount Scenery) е висок 888 м. От 15 декември 2008 г. Саба е част на Холандия. Въпреки че е част от кралство Холандя английският тук е основен език, защото е залегнал в образователната система още от 19-ти век.

Саба разполага и със собствен университет. Висшето учебно заведение е специализирано по обучението на медицински кадри. По време на сесия близо 300 студента полагат изпити в университета. Неговите кадри са основният доставчик на здравни услуги за местното население.

Самият остров представлява конус на изгаснал вулкан. До най-високата му точка са построени 1000 стъпала, по които туристите могат да се изкачат. Естествено има и път из скалистите склонове. Ако предпочетете автомобилния маршрут ще минете през няколко запустели селища като Сейн Джонс, Хелс Гейт и Уинуърдсайт. Разходката из тези места създава усещането за недокосната дива природа.

С течение на времето тук активно се развива подводния спорт и туризмът, заради прекрасните подводни красоти. Именно заради притока на туристите местните рибари са сключили договор с центъра за подводен спорт тук да спрат лова на риба. Така рифовете са се превърнали в защитена територия, преди да бъдат трайно унищожени.

Правителството на Саба заедно с морски биолози създават тук известният местен воден парк, където има 27 разрешени за гмуркане места.

Подводните рифове на острова са известни със своите внушителни размери и форми. Пирамидите под повърхността на водата достигат до 26 м. Тук количеството на рибите и планктона постоянно расте, поради което се увеличава и броя на акулите.

Ако посетите това тропическо място не пропускайте да опитате местния ром Саба Спайс. За се засили мекият му специфичен вкус най-добре е да се смеси с традиционния канадски ром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати