Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Барбуда (Barbuda Island)

Остров Барбуда (Barbuda Island)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Barbuda

Барбуда е част от островна държава, в която влизат Антигуа и Родонда. Географското им разположение е в североизточната част на Карибския басейн. Островът се намира в централната част от Подветрените острови (Leeward Islands), на около 17 градуса северно от екватора. Площа на Барбуда е с размери 24 км дължина и 13 км. ширина.

Подветрените острови са всъщност северната част от архипелага Малките Антили, която спира ветровете духащи от юг. Съседните на остров Антигуа и Барбуда са архипелага Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сейнт Бартоломи (Saint Barthélemy) и екзотичната Мартиника на северозапад. Столицата на Барбуда е Сейнт Джонс.

Barbuda

До тук полетите траят около 20 минути. Осигурен е воден превоз, който тръгва от Антигуа и е около 3 часа. Най-подходящото време за посещение през годината е в интервала от ноември до април.

От едната си страна Барбуда се къпе във водите на Атлантическия океан, но бреговете тук са необитаеми и запустели, покрити с мидени черупки и изхвърлени части от дървета. От другата страна Карибско море носи усещането за живот.

За първи път французи и англичани с еопитват да заселят острова, но безуспешно. Едва през 17 в. тук започват да се отглеждат плантации със захарна тръстика от английски колонии. За родител на плантациите и успешния бизнес с тръстика се счита Кристофър Кодрингтън. Влиянието на неговата фамилия може да се срещне и днес из наименуванията на улиците на града.

На най-високата точка на острова, която е 38 м над морското равнище се намират останките на Кодрингтънс Хайленд Хаус. На южния брях пък е построена 17-метровата кула Мартело, която в миналото е служела за отбрана и за наблюдение на околните водни пространства.

Северозападната лагуна на Барбуда е превърната в резерват, който се отличава с популацията си на фрегатни птици. От животинските представители тук се срещат диви котки, глигани, сърни, сухоземни костенурки. Има и много интересни пещери, а по стените на една от тях са се запазили скални рисунки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати