Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Фернандо де Нороня (Fernando de Noronha)

Фернандо де Нороня (Fernando de Noronha)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Fernando de Noronha

Фернандо де Нороня е архипелаг, разположен в Атлантическия океан, който се състои от 21 по-големи и няколко по-малки острови. От бразилската суша го делят около 354 км, като географското му разположение е между градовете Натал и Ресифе.

Това е едно от любимите места за почивка и особено за подводно гмуркане на цяла Бразилия. На практика през всички сезони на годината тук пече слънце и е топло, като дори от април ди август, когато е дъждовният период, валежите са твърде кратки, за да спрат туристите.

Fernando de Noronha

До Фернандо де Нороня може да се стигне със самолет, който може да се вземе както от Натал, така и от Ресифе – ежедневно от всеки град има по два полета. Ресифе се намира на 545 км, а Натал 360 км. от архипелага. Между октомври и февруари пък има редовни превози с круизи.

Главният остров от архипелага е Иля де Фернандо де Нороня с площ от 18, 4 кв. км и е с население от около 3000 жители. Това е и единственият остров, на който постоянно живеят хора. С цел да се съхрани девствената природа тук е наложена забрана на острова да има повече от 420 туристи наведнъж. Този район е една от най-редките и ценните екосистеми в света, затова от 2001 г. Фернандо де Нороня и Рокас са обявени от ЮНЕСКО за световно природно наследство.

Една малка такса за опазване околната среда се начислява от туристите при пристигането си от Ibama (Институт на околната среда и възобновяеми природни ресурси).

Първият, който описва острова е Америко Веспучи, по време на неговата португалска експедиция към Бразилия през 1503 г В следващите векове района е ту под френско, ту под английско владение, но най-дълго се запазва като холандска територия.

Фернандо де Нороня (Fernando de Noronha)

През 1988 г. около 70% от архипелага е обявена за морски национален парк, с цел запазване на земята и околната среда на морето. В тези кристални води живеят множество тропически риби, морски звезди, дългоноси и сиви акули. Всяка сутрин в т.нар.

Залив на делфините или Байа дас Голфиньос се скупчват повече от 1000 делфина, за да отбележат началото на утрото жизнерадостно.

В града тук има едно наистина впе1атляващо заведение. Форте дос Ремедиос представлява руини, останали от някогашното португалско владение. Поради факта, че историческата крепост датира от 1737 г. тя не е в много добро състояние – оръдията й са заровени наполовина в земята, а укрепленията са почти разрушени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати