Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Тайрона

Национален парк Тайрона

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Tyrona National Park

Национален парк Тайрона (Tayrona National park) е известен с дивата си красота и почти незасегнатата от човешка дейност природа и брегова ивица. Намира се на Карибския бряг, наоколо 34 км до Санта Марта (Santa Marta) в Колумбия. От селището Таганга го делят 85 км в посока север. До колумбийското градче има редовни самолетни полети от столицата Богота.

Мнозина са на мнение, че в резервата се намира една от най-хубавите брегови линии в цяла Латинска Америка. Паркът заема площ от 300 кв. км от Карибско море и 1200 кв. км от крайбрежието, което е на около 970 метра над морското равнище.

Най-добре е за туристите да посетят този красив бряг, с кристално чисти води и буйна тропическа растителност през сухия сезон, защото през останалото време дъждовете са обилни.

Tyrona National Park

Храната в Национален парк Тайрона е много по-скъпа, отколкото на други места в Колумбия. Едно хранене в парка може да ви струва близо $30. Основно в местното меню са морските дарове. По плажа има много места, където може да седнете да хапнете и да се любувате на тропическия рай.

На острова може да се практикува пешеходен туризъм или подводни спортове. Многоот посетителите тук не пропускат да видят археологическия обект Пуеблито (Pueblito), който е на около един час наклонен път от Ел Кабо. Друг маршрут в Национален парк Тайрона включва разходка до устието на река Пиедрас, който включва преминаване през красиви местности и плажове, Залива на мидите и пещерата в Ченгуе.

На всички красиви плажове може да се наемат хамаци, които стават и за нощувка. Бистрата морска вода, в която се срещат и красиви коралови рифове е предизвикателство за опитните сърфисти и любителите на подводното гмуркане.

Над 100 вида бозайници и различни видове птици живеят в карибския резерват Тайрона. Тук се срещат от елени до изключително редки видове орли като т.нар. бял орел.

Местната архитектура изградена от природосъобразни структури или т.нар. екохаби, които допълват очарователната панорама на Националния парк. В някои от местните заведения предлагат невероятен прясно изцедени сокове. Опитайте комбинация от плодов сок от тропическия плод луло, който е месесто жълт в съчетание с банан или маракуя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати