Природен парк Алгонкин

31.03.2010
Algonquin

Природен парк Алгонкин (Algonquin Park) съществува от далечната 1893 г. Това е първият и един от най-големите провинциални природни паркове в цяла Канада, разположен между Джорджия Бей (Georgian Bay)и река Орава (Ottawa River), в централната част на канадската провинция Онтарио (Central Ontario).

Тази природна местност обхваща около 7653 кв. км от гори, реки, езера и поля и хълмисти възвишения. Размерите му и близостта му с големите градски центрове на Торонто и Отава го превръщат в един от най-популярните паркове в източната част на провинция Нипсън (Nipissing District) и в цялата страна.

До Алгонкин може да се стигне по Магистрала 60, която минава през южната част на парка, източно от Хунтсвил. Друг път е през транзитната канадска магистрала, която заобикаля зоната от северна посока. Над 2400 езера и 1200 километра от потоци и реки правят гледката в парка привлекателна за множество любители на природните красоти. Повечето от водните басейни тук са се образували при разтопчването на ледниците през т.нар. ледена епоха.

Паркът Алгонкин е обявен за национален исторически обект през 1992 г. Основната цел за обявяването на района за резерват е за да се регулира дърводобивната дейност, която е широко разпространена по тези земи. Днес паркът е една красива местност от множество хижи, хотели, вили, лагери, интересна за туристите железопътна гара, въпреки че дърводобивът не е спрян и е легализиран.

Паркът се намира в преходната зона между северните иглолистни гори и широколистните в южна посока. Тази уникална микстура от различни горски, растителни и животински видове е една изключителна ценност за нашата палнета.

Много от туристите пристигат в парка Алгонкин най-вече, за да се любуват на уникалната природа. Тук посетителите могат да практикуват планински туризъм и колоездене, защото местността разполага с множество дълги маршрути.

За любителите на водните спортове като плаване с кану тук е истински рай, защото огроманата дължина на водните канали е предизвикателство. Любопитен факт е, че живописните гори и езера са вдъхновили много художници пейзажисти от т.нар. „Група на седмината”.

3.6
Общо гласували: 7
5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати