Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Монюмънт Вали (Monument Valley)

Монюмънт Вали (Monument Valley)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Monument Valley

Монюмънт Вали (Monument Valley) е може би най-удачният пример за класически американски див Запад. Този пустинен терен, който е сред най-атрактивните забележителности тук е разположен в югоизточния край на щата Юта и границата с Аризона.

Местността е разположена изцяло в рамките на индианския резерват Навадхо (Navajo Nation) на разделната линия между двата щата. Повечето от природните забележителности са концентрирани около градчето Гулдинг, която се намира на 250 км от най-близкия град Флагстаф в Аризона. Основано през 1923 г. това малко селце се променя от индианско тържище до модерен град, макар и малко в периферията на цивилизацията.

Освен известните и внушителни скали в района на Монюмънт Вали са разположени и няколко праисторически пещери, скални домове с красиви природни скални арки, в които може да се видят все още запазили се скални рисунки.

Монюмънт Вали (Monument Valley)

Особено запомняща е т.нар. Тотемна колона, която представлява скална пирамида, висока 91 метра, с ширина няколко метра. Тя може да се види доста добре от дългото 27 километра популярно шосе „Вали Драйв”. Най-добре районът може да се разгледа с кола по пътя.

Дивите пустинни местности около Монюмънт Вали са били използвани като снимачна площадка на много известни холивудски продукции, като се започне от филмите на Джон Уейн, „Завръщане в бъдещето 3” и се стигне до „Форест Гъмп”.

Монюмънт Вали (Monument Valley)

Най-добре е районът на Монюмънт Вали да бъде посетен през април до октомври. Имайте предвид, че мястото не е със статут на природен парк, а е изцяло индиански резерват, което значи, че трябва да се заплати такса на входа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати