Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Връх Сейнт Хелънс

Връх Сейнт Хелънс

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Връх Сейнт Хелънс

Макар и опустошителен, Връх Сейнт Хелънс, на който все още има действащ вулкан, е една внушителна и вълнуваща гледка. Той е разположен в югозападната част на щата Вашингтон, на около 80 км в северна посока от град Портланд в щата Орегон.

Повечето хора, които пътуват от Сиатъл или Портланд задължително се отбиват, за да посетят този район, който е със статут на национален паметник на САЩ.

Този природен парк е известен най-вече заради образувалата се тук в миналото лавина от скални маси, която е обявена за най-голямата в историята. На 20 март 1980, връх Сейнт Хелънс е събуден след повече от 100 години състояние на латентност от трус с магнитуд 4. Това скално разместване предизвиква поредица от още след себе си, в резултат на 18 май 1980 г, около 8:30 ч. сутринта северната част на планината започва да се руши, като предизвиква най-голямата лавина на земята.

За секунди се образува облак от пепел, който достига до 19 км височина, а силните ветрове разнасят около 540 тона от вулканичната пепел на разстояние около 57 000 кв км в западната част на САЩ. В резултат на скалните срутвания височината на вулкана намалява с около 300 метра, като от 2950 става 2550 м.

Преди да изригне връх Сейнт Хелънс е е най-високият в палнината Каскейд Рейндж и на пето място по височина в целия щат Вашингтон.

Днес, повече от четвърт век по-късно природата по уникален начин е започнала да се възражда на това опустошено място. В доланата част на гористата местност, преди изригването е имало гъсти канадски ели. Днес дърветата отново са израстнали по тези места, с което възродиха туристическия поток.

Най-подходящото време за посещение на разрушения вулканичен кратер, куполът на застиналата лава и зоната на изригването е между юли и септември. Тъй като вулканът Сейнт Хелънс все още е активен, в някои от зоните, които са по-близко до него туристите не се допускат. Обикновено в края на октомври снегът затрупва пътищата, а други туристически маршрути могат да се окажат затворени заради потенциална опасност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати