Шипка

AdminAdmin
Администратор
3k
Шипка

Паметникът на свободата Шипка е разположен в националния парк - музей Шипка, намиращ се на билото на Стара планина, на 18 км от Габрово.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) на Шипка се е водила една от най-решителните битки, предопределили победния изход на войната. Заедно с руските войски в боевете взимат участие и около 6000 българи. В памет на загиналите хиляди руски войни и български опълченци е издигнат величествен паметник. Открит е тържествено през 1934 г. и до него водят 894 стъпала.

Шипка е един от респектиращите със своите размери и историческо минало български паметници на културата. Неговата архитектура и местоположение будят респект. Паметникът е построен с дарения от цялото българско население.

Паметникът Шипка наподобява средновековна бойна кула и е височина 31 метра. и се състои от 7 етажа. Над централния вход стои бронзов лъв – символ на българската държавност, а на останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета.

Шипка

В приземния етаж, под централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на загиналите в Шипченската Епопея, а Женска фигура символизира Победата над турската армия. Шипченската епопея включва битките разиграли се на най-високите точки на Шипченския проход.

В останалите 7 етажа на Шипка е изложена експозиция, която разказва за героизма на руските войни и българските опълченци по време на петмесечната отбрана на Шипка. От последната площадка се открива панорамен изглед.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
47
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати