Старинният град Пингяо

27.03.2010
Pinyao

Пингяо (Pingyao) e старинен китайски град с отлично запазени образци на дворци и крепостни стени. Разположен е в централната провинция Шанси в Китай, като на около 80 км от него се намира столицата на провинцията Тайюан (Taiyuan). Столицата на азиатската република – Пекин, отстои на близо 715 км оттук. В старинното селище няма летище, като най-близкото се намира именно в Тайюан. От аерогарата там може да вземете влак, с който до Пингяо се стига за два часа в посока северозапад. Има и редовни автобусни линии. От Пекин до Тайюан пък може да стигнете вече за 3 часа благодарение на високоскоростния влак.

Старият град е доста малък, така че не е проблем да го обиколите пеша. За по-мързеливите обаче съществува опция да се наемат малки голф колички, с които да преминат между атракциите. Друг вариант също е велосипед под наем.

Основната атракция в Древния град, който има най-добре запазените стени на династията Мин в цял Китай. Селището, което е обявено за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО е било финансов център на империята по време на династията Чин. Древната крепостна стена на комплекса очертава периметър от 6, 2 км.

Височината й достига до 12 м, като в основите дебелината варира между 8-12 м, а на върха – от 2, 5 до 6 м. Около града е изкопан защитен ров с дълбочина равна на ширината му от 4 м. В миналото този ров освен като защитно съоръжение е служел и за кладенец с вода в случай на пожар.

Pinyao town

Четири наблюдателни кули се издигат във всеки ъгъл на китайския град. Освен тях допълнително за сигурността от евентуални нашественици са построени още 72 други наблюдателници, наредени през 40-60 м. една от друга.

Над 4000 старинни постройки са запазени все още в селището и в околностите му. Особено атрактивни за туристите са дворците на фамилиите Уан и Чиао. Цели 313 стаи има в палата на Чиао, разположени на площ от 3528 кв. км. Фамилията Уан строила близо родовото си имение като символ на фамилната мощ близо половин век. Размерите му са внушителни – на площ от 3, 2 хектара са изградени 54 двора и дворец с 1052 стаи.

Наричат още Пингяо „Градът на костенурката”, защото формата му наподобява това свещено за китайския народ животно, символизиращо дълголетието. Южната и северната крепостна врата са главата и опашката, а двете източни и западни врати са четирите крака. До южната порта има два кладенеца, които изобразяват очите на костенурката, перпендикулярните градски улици напомнят окраската на черупката на свещеното животно.

3.9
Общо гласували: 8
5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати