Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Лушан

Национален парк Лушан

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Lushan National Park

Планината Лушан е разположена покрай езерото Поян (Poyang), на 36 км в южна посока от град Лиуянг (Jiujiang City), намиращ се в провинция Дзянси. Планината е разположена в северната част на провинцията и обхваща площ от 350 кв. км. За да стигнете до резервата от град Нанчанг (Nanchang) са ви необходими около два часа и половина с автобус.

На територията на Лушан се намира едноименния национален парк, който от 1996 г. е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО и има статут на геопарк. Резерватът обхваща почти цялата територия на планината и включва около 100 върха на възраст около 2, 5 милиона години. Най-високата точка на планината е връх Ханянг (Hanyang Peak), който се извисява на 1474 м надморска височина. Многобройните върхове и стръмни скали в планината образуват овална форма в центъра на местността и редовно са обвити в мъгла. Тук са съхранени и свещени за будизма, конфуцианството и даоизма места.

Lushan National Park

Особено атрактивни са върховете, наречени Петимата старци или Улаофън. Те могат да се видят от подножието на планината, а красивите им отражения лежат върху кристалните води на езерото Поян. Освен него в природния парк има още няколко езера, които векове наред са служели за муза на китайските поети. За т.нар. Голямо божествено езеро се носят легенди, че е изкопано с ръце в скалите от безсмъртен. От него и от Малкото божествено езеро има много добра гледка при посрещането на изгрева и залеза.

Невероятно красиво място е Пътят на цветята, където планинската растителност се допълва от цветовете а цъфналите праскови. Друга атракция са пещерите на безсмъртния. В тях е издигната голяма каменна статуя, а според легендата тук живее митично безсмъртно същество.

Едно от чудесата на Лушан е т.нар Тристепенен извор, а според местните поверия не може да се каже, че сте били в местността, ако не сте го видели. Той се образува от извиращи води, които преминават надолу през големи скали и оформят невероятно красив водопад.

Множество живописни пейзажи са скрити в пазвите на планината. Лушан и околната зона са кръстосани с множество пешеходни пътеки, като на много места те са допълнени от стръмни стълби. За тези, които не са любители на пешеходните разходки и изкачвания има вариант да достигнат някои от историческите и природните забележителности с такси, като пазаренето с шофьора е задължително.

Най-подходящото време за посещение на Лушан е през лятото, защото тогава е прохладно. Хиляди туристи от цял свят посещават годишно природния парк, в резултат на което в момента местността е световно известна курортна дестинация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати