Природен резерват Уолонг

27.03.2010
Wolong Panda

Националният природен резерват Уолонг (Wolong National Park) е защитена територия, разположена в окръг Уънчуан (Wenchuan County) в провинция Сечуан (Sichuan Province) в Китай.

До тази местност, която се намира в подножието на планината Чионлай, се стига за четири часа път с кола от град Чънду.

Основана през 1963 г., природният парк се разпростира на площ от около 200 000 хектара, заемащи предимно източното подножие на планината. Резерватът е ситуиран в преходната територия между Чинхай, Сечуанския басейн и Тибетската планина. От 2006 г. Уолонг е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

За съжаление заради многобройните туристически посещения и нарастване наместното население резерватът е изправен пред безпрецедентна заплаха. С помощта на сателитни снимки специалисти са изчислили, че степента на унищожение на парка сега е по-висока, отколкото преди създаването му. Човешкото влияние тук оказва негативно влияние и върху най-голямата ценност на резервата – прочутата популация на гигантски панди, които са застрашени от изчезване.

Около 1600 представителя на видовете гигантската и обикновената, наричана още малка или червена панда, обитават територията на Уолонг . Единственият начин видът да се опази е изграденият в началото на 80-те години на миналия век център за развъждане на панди. Работещите в центъра развъждат представители на вида, след което ги пускат в естествената им среда.

Wolong reserve

Сред другите им задължения влиза още грижата за пострадали животни, както и задължението да предоставят видове на зоологически градини. Центърът се е превърнал и в учебно заведение, където всеки, който иска, може да се обучава как се развъждат диви животни.

Сред другите представители на фауната в територията на резервата са над 50 вида различни бозайници и 300 вида птици. Общо 29 застрашени вида се пазят в „Уолонг ”. Освен животните тук може да се види и невероятната красота на около 4000 растителни вида, които цъфтят различно през всички сезони на годината. Най-добре е да посетите резервата пролетта – от парил до май.

3.9
Общо гласували: 13
5 5
4 3
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати